Sneci.hu - Békés halak nyomában 5.
Olvasási idő: csak ~2 perc

Békés halak nyomában 5.

Az első, a második, a harmadik, majd a negyedik rész sikere után elhoztuk Neked a Békés halak nyomában sorozatunk következő részét!

Ezen cikkünkben olyan különleges kopoltyúsokról olvashatsz, mint a kecsege, a vágódurbincs és a szilvaorrú keszeg. Ismerd meg az édesvízben rejtőzködő őshonos kincseinket és horgássz különlegességekre!

 

Kecsege - a Tiszában honos egykori tengeri hal

A horgászok egykori kedvence, a Tiszában honos kecsege testhossza elérheti akár az egy métert is. Karcsú kinézete és kecses mozgása ellenére, testtömege 6-7 kilogramm között mozog! A megnyúlt, felfelé ívelő orráról ismerhetjük fel, melyet négy hosszú bajusz koronáz meg. A tavaszi szaporodási időszakban van, hogy egy-egy példány akár 100 000 ikrát is képes lerakni. Az áramló folyóban kikelő utódok ösztönösen a Fekete-tenger irányába vándorolnak, ám 4-5 nap után vissza is fordulnak. Ezzel őrizve annak a nyomait, hogy egykor még tengeri példány volt. Többnyire lárvákkal, apró csigákkal és növényi törmelékkel táplálkoznak. Jelenleg nem fogható, de sokan állnak ki a kecsege újbóli horgászati hungarikummá tétele mellett!

 

Szilvaorrú keszeg - lekerekített, kékes orrával mindenkit felvidít

A sporthorgászok szívéhez közel álló szilvaorrú keszeg átlagosan 20-30 centiméterre is megnő. Az eddigi legsúlyosabb példány 1,4 kilogrammot nyomott a mérlegen! Nevét jellegzetes orráról kapta, mely formájával és kékes színével szilvára emlékeztet. A Magyarországon őshonos faj a pontyfélék családját erősíti. Különlegessége, hogy több évig is eltarthat míg lerakja ikráit. Természete igen félénk, jellemzően rajban mozog, melyekkel főként nyáron találkozhatunk a sekély part mentén. Bár nem nehéz rátalálni a szilvaorrú keszegekre, elkapásuk már annál bonyolultabb. Óvatos természetüknek köszönhetően nehezen szokták bekapni a horgot. Az elfogott halak számát a törvény nem korlátozza, viszont április közepétől május végéig csak a 20 centiméter feletti példányokra vadásszunk!

 

Vágódurbincs - óriás tüskékkel megáldott apró hal

A vágódurbincsot magyar vizeken nehéz lenne összetéveszteni bármely más halfajjal. Az óriás szeme mögött felbukkanó hosszú tüskéiről könnyen felismerhető. Az állóvizek mély és átlátható szakaszain fellelhetőek. Ikráit apró csomókban és füzérekben helyezi el vízinövényeken és kavicsokon a tavaszi szezonban. A szúrós és veszélyesnek tűnő példány mindössze 10-15 centiméterre szokott megnőni, tömege pedig csak grammban mérhető. Ennek a halnak még a kopoltyúfedőit is tüskék borítják! Külsejükből adódóan csalihalnak sem a legalkalmasabbak. Ugyanakkor érdekes és egyedülálló kinézete miatt, mindenképp érdemes közelebbről is szemügyre venni. Ne aggódj: tüskéi nem mérgezőek, de ha nem vigyázunk könnyen megszúrhatnak!

 

Köszönjük, hogy ezúttal is velünk tartottál a békés halak közti kalandozásokban! A folytatásig pedig fedezd fel a Sneci felszereléseit, melyekkel még ezeket a félénk és óvatos halakat is magadhoz csalhatod!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202