Sneci.hu - Békés halak nyomában
Olvasási idő: csak ~2 perc

Békés halak nyomában

Jó horgász örökké tanul! Szeretnél a hal-mindentudó lenni és alig várod, hogy új cikkeket olvass különböző halfajokról?

Ponty jó helyen jársz! Ebben az írásunkban szeretnénk bemutatni 3 hazai kopoltyúst, akik valódi békés óriások és küzdőszellemű növényevők, remek sporthalak és igazán megérdemelnék, hogy még nagyobb népszerűségnek örvendjenek!

 

Busa

A busa az a halfaj, amelyet minden horgász szeretne kifogni horgász karrierje során legalább egyszer. Nem is csoda, hiszen egy hihetetlen erővel bíró, hatalmasra megnövő és a horgon akaratosan küzdő halról van szó. Ismerkedj vele, hogy könnyebb legyen horogra keríteni!

A busát hazánkba a 70-es évek elején importálták Kínából a vizek túlszaporodott fitoplankton állománya miatt. Azóta  szinte minden álló és folyóvizünkben megtalálható, kifejezetten a Balatonban, Tiszában, Dunában és Körös vizében találkozhatsz vele szép számmal. Nem nehéz felismerni hatalmas méreteiről, apró pikkelyeiről és nagy, robusztus fejéről. Csapatosan mozog a víz felső harmadában, ha csónakból horgászol könnyen láthatod is az éppen “legelő” csordát.

Egy gigantikus halról van szó, a kifejlett példányok a 60 kg-os súlyt is meghaladhatják, a magyar busa-rekord 77,50 kg! Ha kifejezetten busára mennél, mindenképp egy édes, mézes-vaníliás vagy epres csalival próbálkozz, az etetőanyagba pedig keverj kukoricalisztet és tejport! Fontos, hogy nagy felhőt képezz az etetőanyagból és ez állandó legyen, hogy nagyobb esélyed legyen egy hatalmas busafogásra!

 

Fejes domolykó

Második békés pikkelyesünk a fejes domolykó, melynek nem véletlenül ez a neve! A fejéről könnyen felismerhető halfaj nagy, vastag pikkelyekkel és aranyosan, ezüstösen csillogó oldallal szeli a vizeinket, legfőképpen folyóinkat.

Egy igazán falánk halról van szó, nagyon élvezetes a horgászata. Nem válogat, mindent megeszik, ami elé kerül, és még télen is kap! Egész évben eredményesen horgászható különféle módszerekkel, de óvatosságára figyelni kell, mert nehéz horogra csalni. A legyes módszer az egyik legnépszerűbb domolykó horgászatra, érdemes ezzel kísérletezned, ha kifejezetten domolykóra mennél.

A hazai domolykó-rekordot egy 6,25 kg-os példány tartja már hosszú évtizedek óta!

 

Compó

A compó nem a legnagyobbra megnövő halunk, de annál jobban kedveljük. Egy lassú, komótos halról van szó, mely 50 cm-es hosszt és maximum 2,5-3 kg-os súlyt érhet el. A magyar rekord 3,74 kg, ami azért jóval meghaladja ezt a számot! Teste zömök és erőteljes, szája kicsi és egy-egy rövid bajuszszáláról is felismerheted.

Elsősorban hazánk lassú folyású folyóiban és állóvizeiben, ezekben is az iszaposabb, mocsarasabb, növénnyel sűrűn benőtt vízterületein találkozhatsz vele. Főleg a melegebb hónapokban akadhat a horgodra, a sekélyebb vizekben. Horgászatát tekintve sem egy nagy igényű hal, egy finomszerelékes, egyszerű felszerelés tökéletes compófogásra. Úszós módszerrel vagy fenekező módszerrel is sikeres lehetsz, ha a vízfenék közelében keresed. Növényi és állati eredetű csalikat is előszeretettel fogyaszt, így a kukoricától kezdve, a csontin át az ízesített horogravalókig is próbálkozhatsz. Óvatos hal, a kapása egészen finom, alig észrevehető.

 

Kedvet kaptál új békés halak után kutatni? Látogass el a Sneci webáruházba és szerezz be minden szükséges felszerelést!

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202