Sneci.hu - Békés halak nyomában 2. rész
Olvasási idő: csak ~2 perc

Békés halak nyomában 2. rész

Az első rész sikerén felbátorodva megérkeztünk a Békés halak nyomában sorozatunk második részével.

Ha szeretnél több hazai halfajt megismerni és ezáltal fel is készülni a horgászatukra, most dőlj hátra egy hűsítő itallal a kezedben és olvasd el mini hal-lexikonunk következő részét! Ismerd meg az “ellenfelet”, hogy sikeres horgász lehess! Hasonlóan az előző részhez, most is három békés kopoltyús bemutatását tűztük ki célul, tudd meg melyek ezek!

 

Kárász

A kárász a ponty egyik unokatestvére, majdnem hasonló népszerűséggel is örvend! Kinézetre is nagyon hasonlít a nála jóval nagyobbra növő rokonára: magas és kerekded a háta, mely sötét- és olívazöldben pompázik. Mell és hasúszója rövid, hátúszója magas és hosszú. Azonban a bajszát hiába keresed… Ez az a szempont, amely segítségével a legegyszerűbben megkülönböztetheted a pontytól. A magyar vizekben a 20 cm-es hosszúságot és az alig egy kilogrammos súlyt érhetik el. A magyar rekordot ennek ellenére egy 3,5 kg-os példány tartja. Főleg tavakban, holtágakban és lassú folyású folyókban találkozhatsz vele, horgászatát tekintve nem a legbonyolultabb sporthal, gyakran akadhat a horgodra pontyozás közben. Az úszós és fenekező módszer is remek lehet, egyik kedvenc csemegéje a kukorica. Horgászati szabályozás alá nem esik, így bátran horogra csalhatod az év bármely szakában.

 

Bagolykeszeg

A bagolykeszeg nagy szeméről és apró fejéről kapta a nevét, ezek miatt nagyon jól megkülönböztethető a többi keszegfajtól. Teste oldalról lapított, háta sötétszürke és oldalai ezüstösen csillognak. Ez a faj sem esik horgászati szabályozás alá, bármikor horgászhatsz kifejezetten bagolykeszegre. Szerencsére a legtöbb hazai állóvizünkben és folyóvizünkben megtalálható, nem kell sokat keresgélned. A finom úszós szerelékkel vagy a fenekező módszerrel, gilisztával, csontival vagy szemes horogravalóval arathatod nála a legnagyobb sikereket.

 

Dévérkeszeg

A dévérkeszeg az egyik legismertebb keszegfajtánk, pontyozás közben az egyik leggyakoribb vendég a horgon. Magas és lapos a teste, a fiatalabb példányok ezüstösen csillognak, az idősebbek pedig barnás árnyalatot öltenek magukra. Magyarországon az összes folyóban és a Balatonban is találkozhatsz vele. Ha kifejezetten dévéreznél, érdemes finom úszós szerelékkel és kisebb csalikkal, például kukoricával vagy csontival próbálkoznod. A hazai rekordot egy 5.92 kg-os példány tartja. Ez a pikkelyes sem tartozik korlátozás alá, így ezt a rekordot bármikor megdöntheted!

 

Szeretnéd a legtutibb felszereléssel kifogni a fenti halfajok egyikét? Esetleg új magyar rekordot állítanál fel idén? Nézz szét a Sneci webáruházába és válaszd ki a legjobb eszközöket!


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202