Sneci.hu - Békés halak nyomában 4.
Olvasási idő: csak ~2 perc

Békés halak nyomában 4.

Tovább folytatjuk a kalandozást a békés halak világában, elérkeztünk sorozatunk 4. részéhez.

A sorozat első, második és harmadik részében már megismerkedhettél kilenc békés kopoltyússal, köztük népszerű és kevésbé ismert halfajokkal is. A busa, domolykó, compó, kárász, bagolykeszeg, dévérkeszeg, amur, garda és márna pikkelyesekről már mindent megtudhattál az előző részekben, most azonban új vizekre evezünk. Ebben a részben ritka és gyönyörű békés halak nyomába eredünk, amelyek között védett fajok is helyet kaptak. Olvass tovább és tudj meg mindent a szivárványos ökléről, a leánykoncérról és a paducról!

 

Szivárványos ökle - hazánk egyik legkülönlegesebb védett hala

Ez az aprócska hal régebben kiváló süllőcsali volt, sőt a téli menyhalazáskor sem hagyta cserben a horgászokat, mostanra azonban már eszünkbe sem jut ilyen: a védett halak listáját gyarapítja. Csendes állóvizekben, lassú áramlású folyókban könnyen megismerhetjük oldalán húzódó szivárványos csíkjáról, könnyen kiemelkedik a kishalak közül. Kisebb csapatokban jár. A szivárványos ökle különlegessége a szaporodásában rejlik, a hazai fajok között egyedülálló. Az egyik leggondosabb szülő hírében áll, ugyanis egy nagyméretű kagyló kiválasztva bölcsődét alakít ki a kicsinyei számára. Maximális mérete nem haladja meg a 8 cm-t sem, egy egészen pici halról beszélünk. Tilos horgászni rá, eszmei értéke 2000 Ft!

 

Leánykoncér - vizeink rejtőzködője

A leánykoncér valódi kém a hazai vizekben, rejtett életet él, élőhelyét nagyon nehéz elérni és megtalálni, így az a horgász, akinek a horgára akad, elképesztő szerencsével bír. A megkülönböztető jegyek alapján csak a felkészült, tapasztalt horgászok képesek felismerni, de ők is csak akkor, ha már jó néhányat akasztottak. A dévérkeszeg és a bodorka szerelemgyerekének is vélheted,az erősebb sodrású folyószakaszokon találkozhatsz vele.  Az év nagy részét a folyók főmedrében tölti, ahol néhány példányból álló kis csapatokban kutat élelem után. Legnagyobb eséllyel a Duna középső és felső szakaszában, a Drávában, a Murában és a Tisza felső szakaszán találkozhatsz vele. Annyira rejtett, nehezen megfigyelhető életmódot folytat, hogy további fellelhetőségéről nem igazán olvashatunk többet. Ritkasága miatt 2001-től hazánkban védett. Akár 40 centiméterre és 1 kg-ra is megnőhet.

 

Paduc - a legrafináltabb, legtrükkösebb békés halunk

A paduc a vizeink ravasz rókája, a folyók rutinos szabadulóművésze, nagyon nehéz a horogra csalni. A folyóvízi könnyűszerelékes horgászok kedvence, a paduc remek sporthal. Szívós és állhatatos, küzdeni akarása a horgon egészen páratlan. Igazi rajhal, azzal az extrával, hogy télen-nyáron horogra csábítható. Hazánkban a Tisza, a Duna, a Hernád, a Sajó, a Maros és a Körösök mind-mind híres paducos vizek, de számos más folyónkban is megtalálhatod. Növekedését tekintve nem a leggyorsabban növő halunk, de fárasztása során nagyságát bőven ellensúlyozza ereje. Egy igazi izomtömbről beszélhetünk, fárasztáskor hihetetlenül megdolgozza a Te karodat is. Maximális hossza 50 centiméter körül lehet, súlya pedig elérheti a 2 kilogrammot. IDE KATTINTVA többet is megtudhatsz a horgászatáról.

 

Következő részünkben még több békés hallal várunk! Addig is lapozd fel online horgász magazinunkat és nézz szét webáruházunkban a tuti felszerelésekért!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202