Sneci.hu - Békés halak nyomában 3. rész
Olvasási idő: csak ~2 perc

Békés halak nyomában 3. rész

Elérkeztünk a Békés halak nyomában sorozatunk következő részéhez! A sorozat első és második részét megtalálhatod online magazinunk cikkei között. Most közelebbről megismerkedhetsz az amur, a garda és a márna halfajokkal, olvass tovább!

Amur - A békés óriás

Az amur idegenhonos halfajunk, a ponty után az egyik legkedveltebb célpontja a magyar horgászoknak. Kifogásakor igazi harcos ellenfélként küzd, a sportélményért is szívesen keresik. A küzdeni akarása, az ereje és hosszas fárasztása teszi igazi sporthallá, képes a végletekig hajtani magát! Egy hosszúkás, hengeres testfelépítésű halról beszélünk, mely akár az 1 méteres hosszt és a 40 kg-ot is elérheti. Eredetileg folyóvízi hal, hazánkban azonban bármelyik vizünkben megtalálhatod. Nagyrészt növényi táplálékot fogyaszt, így a növényzet sűrűjében, vagy a nádasban kell kutatod. Az amur növényevő, így növényi eredetű csalikkal édesgesd magadhoz. Imádja a kukoricát, a tigrismogyorót és más erjesztett magokat is. Amurozni támadt kedved? Íme egy ellenállhatatlan júniusi amurozó recept!

Garda - A Balaton heringhala

A gardát Herman Ottó illette ezzel a jelzővel és ez talán az egyik leghelyénvalóbb leírása a gardának. Majdnem teljesen egyenes hátvonalú, szürkéskék vagy ezüstös háttal és apró pikkelyekkel rendelkezik. A teste keskeny, erősen lapított mint egy késpenge és a szája felfelé nyílik, amivel kényelmesen habzsolja be a víz felszínére hulló rovarokat. Valóban leginkább egy heringre hasonlít, ráadásul egy vándorló halfaj, a telet a tengerben, az év többi részét pedig édesvízben tölti. A hazai állomány nagyobb része a bővizű folyóink dévér-zónájában, illetve tavainkban él. A magyar garda rekordot egy 1,25 kg-os pikkelyes vezeti.

 

Márna - A rózsás pikkelyes

A márna hazánk folyóvízi horgászainak egyik kedvelt célhala, fogása küzdőképessége miatt nagy élményt okoz a horgászoknak. a pontyfélék családjába tartozik, tilalmi idővel és méretkorlátozással védett halfaj. Tilalmi ideje április 15. és május 31. közé esik, a legkisebb kifogható méret pedig 40 cm. Európa-szerte elterjedt, hazánkban pedig őshonos halfajta. Egy hengeres, megnyúlt testű halról beszélünk, feje felülről, farok része oldalról lapított. Szájának felső részén elől kettő kisebb, szájszegleteiben 1-1 hosszabb bajuszszál található, ez is a ponttyal való rokonságot igazolhatja. A márna horogra kerítése nem egyszerű feladat, azonban az élmény, amivel megajándékozhatja a szerencsés horgászt, az életre szóló. A homokos, kavicsos, agyagos mederrészeken érzi jól magát, itt érdemes keresni. A legnagyobb magyar márna 8,10 kg-os súllyal uralja a rekordlistát!

 

Ezek a békés pikkelyesek kiváló sporthalak, nem csoda hát, ha oly sok horgász álmodozik róluk. Most, hogy megismerted őket, talán egyszerűbb lesz a horogra csalogatásuk. Webáruházunkban ráadásul rengeteg olyan felszerelést és csalit találsz, amelyek csak tovább növelik az esélyeidet. Irány a part!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202