Sneci.hu - Paduc - a folyóvízi horgászok nagy kedvence
Olvasási idő: csak ~1 perc

Paduc - a folyóvízi horgászok nagy kedvence

Találós kérdés következik: Mi az? A pontyfélék családjába tartozik, a folyóvizek kiskirálya és őshonos hazai halunk? A paduc! Kitaláltad? 

Nem? Ebben a cikkünkben szeretnénk jobban bemutatni ezt a remek sporthalat, mely a folyóvízi horgászok egyik kedvenc kopoltyúsa. Olvass tovább és ismerd meg közelebbről is a paducot!

Hogyan ismerheted fel a paducot?

A paduc egy (sajnos) nem annyira népszerű, őshonos pontyfélénk. Megnyúlt, alacsony testű, oldalról lapított pikkelyes. A farokúszója nagy, mélyen bemetszett. Könnyen felismerheted piros alsó úszóiról, apró pikkelyeiról és szarubevonatos szájáról, mely emiatt kemény és éles. A legnagyobb példányai 25-35 cm hosszúak és elérhetik a 3 kg-os súlyt is. A paduchoz hasonló halaink például a domolykó és a szilvaorrú keszeg. Ezektől a fajoktól a hosszú orra és az alsó állású szája különböztetheti meg. Most, hogy megismerkedtél vele, tudd meg, hogyan kerítheted a horgodra!

A paduc horgászata

Mivel kifejezetten folyóvízi halról beszélünk, a paduc a gyorsabban áramló, oxigéndús vizek nagy rajongója. Elég gyakori a márna- és dévérkeszeg csapatok között. Izmos teste és szívós küzdése miatt kitűnő sporthal. Csontival, gilisztával, vagy ízesített szemes horogravalóval magadhoz édesgetheted, nem válogatós! A felszerelésedet tekintve szinte bármely folyóvízi horgászmódszer eredményes lehet, akár úszós, fenekezős szerelékkel, feeder, match, bolognai vagy picker bottal horgászhatsz rá. Kapása gyors és erőteljes, ezért nagyon résen kell lenned, ha paduc van a közelben.

Paduc érdekességek

A hazai dobogó legfelső fokán egy 3,02 kg-os paduc úszkál, a világrekordot pedig fölényesen egy 3,40 kg-os példány vezeti!

Hazánkban a Tisza, Dráva és a Mura felső szakaszain a leggyakoribb, ott nagy eséllyel akadhat egy paduc a horgodra. Április 15. és május 31. között viszont nem kísérletezhetsz a paduc fogással, hiszen ez a tilalmi ideje.

Hazai kedvelt elnevezései: önhal, petenye, stenger, tapóc, paduszka, és a nagyon találó vésettajkú.

 

Kedved támadt paducra horgászni? Szeretnéd testközelből megismerni egy a gyönyörű halat? Webáruházunkban minden szükséges felszerelést beszerezhetsz a paduc horgászatához!

 


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202