Sneci.hu - Zsinegmitológia #3 – A Bermuda-háromszög legendája
Olvasási idő: csak ~2 perc

Zsinegmitológia #3 – A Bermuda-háromszög legendája

A mítoszok és legendák a világ összes kultúrájának szerves részét képezik. Valakinek gyerekkori mesék, valakinek kutatási területek. Számos mítosz és legenda indul egy laza pecázással: a világkígyó elkapása, a Loch Ness-i szörny legendája – de olyan kisebb-nagyobb történetek is horogra akadnak, amelyeket néha mi sem látunk jönni. Cikksorozatunkban ilyen „horgászlegendákat” teszünk helyre. Cikksorozatunk e részében a Bermuda-háromszög rejtélyének koporsójába ütjük be az utolsó (három)szöget.

Valószínűleg, ha az elmúlt 300 évet nem egy barlangban élted le, megborzong a hátad – vagy legalább a szőr rajta -, ha azt mondjuk, hogy Bermuda-háromszög. Mondanunk sem kell, hogy a világtörténelem egyik legnagyobb rejtélygyűjtője a hely, hiszen ő maga generálja azokat: a Bermuda-háromszög - vagy más néven az Ördög háromszöge – rengeteg hajó és repülőgép eltűnéséért felel. Eltűnésükre számos magyarázatot találni, ám ezek sosem egyértelmű cáfolatok, és nem is válaszolják meg sokszor a legégetőbb kérdést: mi van a Bermuda-háromszögben? Vesztenünk nincs is mit voltaképp, blogcikkünk is megpróbálkozik ismertetni, mi állhat a rejtélyes esetek hátterében. Fontos kiemelni: cikkünk egy cikk a sok közül, ne vegye senki készpénznek a magyarázatot!

Azoknak, akiknek a bermuda még most is csak egy nadrág vagy egy szendvics

Hol a Bermuda-háromszög? A Miami, Bermuda és Puerto Rico által közre zárt területet hívjuk így. A terület igencsak híres lett 1964-ben, amikor öt hadi repülőgép is eltűnt zsinórban, azoknak tizennégy fős legénységével. Ám a térség már korábban is sokszor felkapta a sajtó – erről szó lesz később. Még Kolombusz Kristóf is nyilatkozott róla: azt állítja, hogy ott áthaladva az iránytűje meglehetősen furcsán viselkedett.

A Bermuda-háromszög a negyvenes években kezdett egyre nagyobb hírverésnek örvendeni, amikor három titokzatos eltűnést is észleltek a környékén. 1945. december 5-én eltűnt öt Avenger típusú repülőgép, emellett pedig a keresésükre indított Martin Mariner hidroplán is. Pár évvel később, 1948 elején a British South American Airways légitársaság gépe, a Star Tiger is lezuhant a környéken. A dolog pikantériája, hogy a keresésre küldött mentőcsapatok a repülőgép nyomvonalát végig követve egyáltalán nem találtak semmiféle roncsot, amely a gépről származhatna. De úgy egyáltalán bármiféle nyomot sem, amely árulkodott volna a gép hollétéről.

Lehetséges magyarázat az eltűnésekre?

Néhány évvel ezelőtt norvég tudósok egy csoportja kiemelten nagy figyelmet szentelt e terület kutatásának. Munkájuk során észrevették a hatalmas krátereket, amelyekből metánbuborékok törtek fel. Karin Andreassen vezetésével e jelenséget tovább vizsgálták, és e kutatásnak köszönhetően a csoport kijelentette: valószínűsíthetően a rejtélyes eltűnések e metánbuborékoknak köszönhetők. Pontosabban a robbanásuknak. Vagyis épp, hogy nem köszönhetők. A térség a hajókat sem kímélte: több kutató fejest ugrott a témába, és rájött, hogy a Bermuda-háromszög nemcsak a repülőgépeket tünteti el, mint egy bűvész. A hajókkal is előszeretettel csinálja ugyanezt.

Reméljük, sikerült elgondolkodtatni…És egy kicsit megborzongatni! Hamarosan újabb #zsinegmitológiával jövünk!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202