Sneci.hu - ZSINEGMITOLÓGIA #2 – LOCH NESS (NAGY)HALAI
Olvasási idő: csak ~2 perc

ZSINEGMITOLÓGIA #2 – LOCH NESS (NAGY)HALAI

A mítoszok és legendák a világ összes kultúrájának szerves részét képezik. Valakinek gyerekkori mesék, valakinek kutatási területek. Számos mítosz és legenda indul egy laza pecázással: a világkígyó elkapása, a Loch Ness-i szörny legendája – de olyan kisebb-nagyobb történetek is horogra akadnak, amelyeket néha mi sem látunk jönni. Cikksorozatunkban ilyen „horgászlegendákat” veszünk górcső alá. A Zsinegmitológia második részében Loch Ness szörnyének legendája mellett azt is elmondjuk, hogyan hozzuk összefüggésbe a tavat a magyarországi horgászattal. 

A kis hal mindig megeszi a nagyobbat – de mi a helyzet a legnagyobb hallal? A tudósokat régóta foglalkoztatja a Loch Ness-i szörny, kicsinyítő nevén Nessie legendája. Ám egy kis csavar van a dologban.

Megoldódott az örök kérdés?

Ki ne hallott volna már a Loch Ness szenzációs inkognitó-haláról(?), aki minden képen csak éppen, hogy látszik-látszogat, elmosódva, sziluettként? Nessie – noha a feljegyzések jóval korábbra is visszanyúlnak – a 19-20. század óta foglalkoztatja a világot. A hírhedt képet, amely beleégett a köztudatba, egy londoni orvos készítette róla 1934-ben. Tavaly azonban ismét felkapott sajtótéma volt a mélytavi ragadozó/hal/dinoszaurusz/ragadozóhaldinoszaurusz története, ugyanis egy frissebb tanulmány azt állítja: Nessie nem létezik, és soha nem is létezett. Mit mondhatnánk? Így jár, aki sosem mutatja meg magát: egyszer csak ignorálják. A „leleplező” hírt közlő Fox tovább ismertette a tanulmányt: a szörny megjelenése egyfajta tömeghallucináció lehetett, amit az akkori ásatások által felfedezett dinoszaurusz-maradványok feltárásai gerjesztettek. Az Earth Science History nevű tudományos szaklapban közölt tanulmány szerint Nessiet az emberek csak beképzelték. Végülis képzeletbeli barátja mindenkinek volt, és most kiderült: az egész világ elképzelt magának egyet. A legendák pedig ettől szépek: soha nem fogunk rájuk egyértelmű, megalapozott cáfolatot vagy épp hitelt kapni. Loch Ness híres szörnyének legendájának épp ezért van bérelt helye cikksorozatunkban. Ugyanakkor mi a közös a szörny élőhelyében és a magyar vizekben?

 

 

Csempésszük bele a skót folklórt a magyar horgászatba!

Ugyan a Balatonban nincs hatalmas dinoszaurusz, mégis van egy dolog, ami közös Loch Ness hatalmas szörnyének élővilágában és a magyarországi vizekben: a halai. Ha egy kicsit mi is horgászni akarunk a legendában, nem kell sokat utaznunk, hiszen a Loch Ness néhány halfaja Magyarországon is horgászható. Lássuk, kik ők:

Csuka – Magyarország egyik kedvenc halfajtája igen sok helyen található. Elsősorban a Duna, a Tisza, a Kurca és a Balaton környékén kell keresnünk egy kellemes horgászhelyet, és mehet is a legendahalászat! Hátha Nessie is csak kiruccant errefele, és pont Te leszel, akinek a horgára ráakad a Föld egyik legnagyobb rejtélye! A csuka Európa valamennyi édesvizében fellelhető, rendkívül jól alkalmazkodó hal, így az sem akadály, ha épp külföldön tartózkodunk, és akkor éhezünk rá.

Pisztráng – Elsősorban magashegyi halfajtáról beszélünk, de szerencsére itthon is van néhány hely, ahol esélyesebb a pisztránghalászat sikere: a Bükk hegységben folyó Szinva-patak, a Hámori-tavak és a Garadna-patak, vagy épp a Gyöngyös és a Pinka patak, és a Zala. Erdélyben, a Magas-Tátrában, illetve Szlovéniában is horgászható halfaj, szóval egy laza, családi kirándulás közben is megejthető sport. Vidd haza e mesés tájakról saját kapás-legendáid!

Angolna – E halfaj Magyarországon olyan vizekben található, ahová korábban rendszeresen is telepítették: ilyen a Balaton, a Fertő tó, vagy épp néhány holtág és mellékág. A 90-es években abbahagyták telepítését, ám azóta is jelentős állománnyal gazdagítja a magyar horgászsportot.

Reméljük, hogy tetszett a cikk, hamarosan újabb, és izgalmasabb mitológiákat veszünk majd górcső alá, hogy együtt boncolgassuk tovább a horgászat mitológiáját! Akaszd horogra saját történeteid velünk!

 


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202