Sneci.hu - #TOP5: A LEGNÉPSZERŰBB HORGÁSZBOTOK
Olvasási idő: csak ~2 perc

#TOP5: A LEGNÉPSZERŰBB HORGÁSZBOTOK

Sok dologról beszéltünk már a blogon. Megtanultunk dolgokat – szó szerint, hiszen amíg a cikkeket írtuk, mi is sokszor tettünk magunkévá új látásmódokat. Most azonban visszaevezünk egy alapvető témához, amely voltaképp a horgászat legnagyobb alapvetése, legfőbb gerince. Vegyük górcső alá, melyek a legnépszerűbb botok a szakmában!

…noha ez egy elég magabiztos kijelentés, hiszen mi is holnap estig itt ülnénk, amíg összefoglaljuk e típusokat. De valószínű, hogy az olvasó is, amíg elolvassa a cikket. Mindettől függetlenül megtesszük, amit megkövetel a haza…Vagy a tó. De az meg rosszul hangzik. Fontos azonban, hogy nem népszerűségük sorrendjében állnak a botok – itt nem kell rosszra gondolni-, a lista felsorolásszerű.

  1. SPICC BOT

A spiccbot a gyűrű nélküli horgászbot. A mesékben általában ezt a botot ábrázolják először az alkotók, nem nehéz lerajzolni. Kezdőknek egyszerűsége miatt jó választás a spiccbot, hiszen igen egyszerű, ebből kifolyólag pedig kezelése is az. Viszont valamit valamiért: semmiképp sem a spiccbot lesz az ideális választás nagy távolságok behorgászásához, illetve nagytestű halak kifogásához. Ám gyakorlat teszi a mestert, horgászat teszi a horgászt! Tanácsos ezzel kezdeni, aztán tanácsos váltani is.

  1. MATCH BOT

A match bot használatához már szükség van némi tapasztaltságra - vagy inkább egy erős horgász-alaptudásra, hiszen ez már az összetettebb botok közé tartozik. Viszont nagytestű halak horgászására ez sem épp alkalmas. Minek köszönheti mégis népszerűségét - és helyét e listán? A pontos etetési lehetőség miatt nagy eséllyel lesz vele kapásunk. Voltaképp e bot megnöveli esélyünket arra, hogy ne üres kézzel térjünk haza. 

  1. BOJLIS BOT

Az egyik legalapvetőbb horgászbott, amely minden horgász készenléti szettjében fellelhető. Nem okozunk nagy meglepetést, ha eláruljuk, hogy ez a típus bojlizásra lett kitalálva. Azonban ez inkább gyűjtőfogalom, mint típus, hiszen alfajok hada különböztethető meg az égisze alatt.  

  1. FEEDER/PICKER

E típus is alapvetés a szakmában, hiszen a bot különlegessége az érzékeny spicc, amely a kapást jelzi. Szintúgy érdemes kezdőknek a kezébe adni, hiszen a kezdő nem gyerek már, de ha az, a bot sem kés, nem is villa, nem is olló. Igen népszerű botokról van szó, amelyek közt csak a botok által elérhető távolság a különbség.

  1. PERGETŐ HORGÁSZBOT

A műcsalis horgászok kerülnek itt előtérbe, hiszen mégiscsak pergetésről van szó. E típus olyan kialakítással rendelkezik, amely megkönnyíti az aktív pergetést. Mielőtt azonban éles bevetésen alkalmazzuk, mindig legyünk tisztában azzal, milyen halat akarunk kifogni. Illetve: az ottani vízben megtalálható-e az a hal. Ha nem, az ciki. Akkor fent kell tartani a helyváltás gondolatát.

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk a legközelebbi top listán! #top5


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202