Sneci.hu - TOP 7 FILM, AMI MEGHOZZA KEDVED A HORGÁSZATHOZ
Olvasási idő: csak ~4 perc

TOP 7 FILM, AMI MEGHOZZA KEDVED A HORGÁSZATHOZ

Napjaink filmzuhataga akkora nyomással bír, hogy lazac legyen a cápán, aki az árral szemben akar úszni! Ebben a listában lazac is van, cápa is. És számos ok, hogy miért is az egyik legszenvedélyesebb sport a horgászat. Pecabotot fel, csalit rá, fogjuk ki azt a hét filmet, amelyek jó kedvcsinálók lehetnek!

  1. Lacazfogás Yemenben

Fred Jonest (Ewen McCregor) egy nap szürreális felkérés fogadja: Jemen száraz, kiapadt folyóiban kell a lazachalászat sportját újra meghonosítania. A feladat mögött politikai erők húzódnak meg: a jemeni sejk azt reméli, hogy a lazachalászat újraszervezésével elősegítheti a béke kialakulását háborúk dúlta országában. Természetesen a történet nem huny szemet a romantikus szál felett sem: mióta mondjuk, hogy a horgászat valódi romantikus sport… A film túlmegy a szimpla közhely-lavinán, és egyet bont ki úgy, hogy azt mindenki hitelesnek érezze: semmi sem lehetetlen, ha van kellő motiváció. Na, ehhez a filmhez volt kellő. Légy főszereplő Te is egy általad rendezett motivációs filmben, hű társad pedig saját szenvedélyed legyen!

  1. Cápa

Noha a film központi eleme nem a horgászat, a sport szellemisége annál jobban áthatja: az ember és a hal küzdelme, avagy ki a vadász és ki a vad. A film után rögtön feléled benned is az ősi vadászösztön, és ki akarod fogni a nagyhalat. Inkább a nagyon nagy halat: Amyti szigetén, az Atlanti Óceán turistaparadicsomában Chrissie úgy dönt, úszik egyet az éjszakai tengerben. Azonban a lányt valami lerántja a mélybe. A film igen jól rájátszik a nézői kíváncsiságra már rögtön az elején: miféle erő lehet ez? Te készen állsz az ember és a hal küzdelmére, ahol egyetlen fegyvered a pecabot? Megnyugtatunk, Neked nem cápákat kell majd kifogni, de győzelmed akkor is mézédes lesz. Vagy halászlé ízű. Nézd meg a filmet, és fordítsd meg az erőviszonyokat: most a halak félhetnek majd tőled.

  1. Száll a kakukk fészkére

McMurphy (Jack Nicholson) elmegyógyintézetbe kerül. Ugyan nem azért, mert tényleg elment volna az esze, egyszerűen csak ez jelenti a könnyebb kiutat bűnöző előéletéből. Az intézetben töltött idő alatt rájön, hogy nem  bentlakók bolondultak meg, hanem inkább a kinti világ. A film egyik ominózus jelenetében McMurphynek és csapatának sikerül kivinnie a tengerre egy halászhajót úgy, hogy az elmegyógyintézet orvosainak adják ki magukat. Na, ez az a jelenet és ez az a hidegvér, ami miatt a Száll a kakukk fészkére nekifutásból rá lett dobva a listára. McMurphy magabiztossága, nyugalma, türelme és hidegvére a horgászat kvintesszenciái. Ha menekülnél kicsit ebből a bolond világból, vonulj el a tópartra sátrazni, pecázni egy jó nagyot. Maradj egyedül a gondolataiddal, és ne csak a hallal gyere haza: kitisztult gondolatokkal is. Horgászd ki saját reményeid a víz tükréből a hétvégén!

  1. Tüskevár

Vannak Magyarországon bizonyos dolgok, amiket mindenki ismer: „Lehet, hogy nem vagy gyenge, de ha a szívedbe…” Valószínűleg most intéztünk el Neked egy egész napos dallamtapadást. Ilyen jelenség a Tüskevár is. Listánk egyetlen magyar filmje, amelynek könyvformulája már általános iskolában is a kötelező olvasmányok közé tartozott. Tutajos, Ladó Gyula Lajos egyetlen lehetősége egy boldog vakációra a jó bizonyítvány. Miután ez meglett, rögtön el is megy rokonlátogatóba Sármellékre. A jó öreg, ugyanakkor fura Matula bácsi azonnal a mélyvízbe dobja a tapasztalatlan kisdiákot, szó szerint: Tutajos horgászni tanul a nyár folyamán. Meg erdőt járni. Meg világot látni. Saját, belső világát járja körbe. A Tüskevár kultikus alkotás arról, hogyan élj szimbiózisban a természettel, és arról, hogy a hibák árán tanul az ember. Kicsit mindannyian Tutajosok vagyunk, de kicsit mindannyian Matula bácsik is. Élethelyzetünk válogatja. A film megnézése után tüske egyáltalán nem fog bennünk maradni, de a Tüskevár biztosan.

  1. Horgász a pácban

Ha az előbb olyan dolgokról beszéltünk, amit mindenki ismer, akkor most olyan dologról beszélünk, amit mindenki szeret: Luis De Funes ilyen dolog. Nincs olyan horgász, aki ne ismerné, vagy épp ne innen ismerni őt.  A vidéki francia kisvároskában egyszerű az élet. Vagy inkább nem egyszerű. Az orvhorgász és a helyi hatalom harca olyan vicces jeleneteket szül, hogy öröm rájuk visszagondolni. A jellemábrázolás, De Funes gesztusai és mozgása mind-mind a film olyan kvintesszenciái, amelyek mellett nem lehet csak úgy elúszni, mint a halak. Nézése közben pedig megfordulnak a szerepek: Te leszel a hal, a film pedig a horgász. Azonban nem leszel pácban. Akkor leszel, ha kihagyod: a Horgász a pácban megteremtette a horgászat hivatkozási alapját mindenki számára, és ami fontosabb: tette mindezt humorral. De Funes játéka nemcsak jellemeket boncolgat, hanem Téged is: így főz belőled egy színész extra adag halászlevet, amelyet nagy meglepetésedre Te fogsz először megkóstolni.

  1. Pi élete

Pi Patel életeleme a víz: egy uszodáról kapta a nevét. Nomen est omen: sorsa is úgy alakul egy nap, hogy 227 napot kell eltöltenie a Csendes óceánon egy mentőcsónakban egy bengáli tigris társaságában. A film valójában egy rendkívüli történet a túlélésről. A majd egy év alatt Pi-nek a horgászat minden csínját-bínját ki kellett tanulnia, hogy a tigrist minden nap jóllakassa valahogy. Minden ilyen trükkel nyer magának egy napot. És Te Pi lennél, a tigris, vagy a film? Foglald magadba legfőbb mondanivalóid a horgászat segítségével! Precizitás, időzítés, türelem: ezek mind legyenek feltüntetve stáblistádon! Meglátod, az eredmény sem fog elmaradni! Fennmaradni viszont annál inkább!

  1. Legendás állatok és megfigyelésük

Listánk utolsó tagjának látszólag semmi köze sincs a horgászathoz. Pedig, ha jobban megnézzük, neki van a legtöbb: Göthe Salmander (Eddie Redmayne) a bűvös bestiák szakértője New Yorkba megy, hogy felkutassa a muglik – Harry Potter fan pecásoknak már most kötelező film -  közt megbúvó szörnyeket és varázslatos lényeket. Hogy ez a törtetés mennyire keveri majd bajba, az kérdéses. Ám az a lendület és a kitartás, ami Göthe-t jellemzi, a horgászokat jellemzi rajta kívül a leginkább. Főleg, hogy a főhős ugyanúgy kipecázza a város tengeréből szebbnél szebb lényeit, amelyek aztán gyűjteménye fénypontjai lesznek. Legyenek Neked is fénypontyaid! Vadászd össze saját gyűjteményed, hogy dicsekedhess vele a kollégáknak! A varázslat egy alkalommal sem fog elmaradni. A csíny letudva!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202