Sneci.hu - Tippek tavaszi harcsázáshoz
Olvasási idő: csak ~2 perc

Tippek tavaszi harcsázáshoz

Ha már most tavasz elején egy igazi vadra mennél, nem árt előtte felkészülni! A harcsázás maga egyébként is egy külön műfajú horgászat, tavasszal pedig extra sikeres lehetsz a bajszos óriásoknál.

A harcsázásnak megvannak a maga izgalmai, buktatói, saját technikája, felszerelése és csalija, egy kis odafigyeléssel kifoghatsz egy gigászi példányt is. A szezon megkezdéséhez fogadj meg pár tanácsot, tippet, amik segítenek, hogy pozitív harcsa-kalandokban legyen részed!

 

Harcsázás kora tavasszal

A harcsázó időszak jellemzően kora tavasztól késő őszig tart, de leginkább a tavasz időszak az, amikor érdemes kifejezetten harcsára menned. Hogy miért? Az ingerszegény téli idő után végre felpezsegnek a vizek, életre kel a természet, a harcsák pedig farkaséhesek! Március végén, április elején már szinte garantált a harcsa-siker, bátran beizzíthatod a harcsázós szettedet. Elsősorban folyóvizeken érdemes próbálkoznod, hiszen ott hamarabb elhagyják téli lakhelyüket a célhalaid.
Mivel most a hazai víz alatti ragadozók egyik királyáról beszélünk, teljesen más technika, felkészülés és tudás szükséges hozzá, mint a legtöbb horgászathoz. Érdemes pergető, élő csalis, fenekező és kuttyogató módszerrel is próbálkoznod.

 

Mire kap tavasszal a harcsa?

Az élőhalas technika garantált lehet a sikerhez. A harcsa kedvenc csemegéje a dévérkeszeg, a bodorka és a kárász, ha ezt kínálod fel neki kora tavasszal, hatalmas kapásokkal fogja meghálálni. Bevethetsz még nagyobb gilisztákat, piócát és lótetűt is. De, ha egy kicsit extrázni szeretnéd, helyezz a horogra marha vagy csirke belsőséget, például májat és cseppents rá egy kevés folyékony aromát!

 

Milyen legyen a tavaszi harcsázó felszerelés?

Az első és legfontosabb szempont a harcsázó felszerelés kiválasztásánál: legyen a bot extra erős, strapabíró és jól terelhető! Az orsónak ehhez kapcsolódóan hasonlóan nagy teherbírásúnak és masszívnak kell lennie. 

Zsinórnál figyelj oda a megfelelő vastagság kiválasztására! Előnyben vannak a fonott, nagy szakítószilárdsággal rendelkező darabok, léteznek kifejezetten ragadozókra tervezett damilok is. A Nevis Big Cat fonott zsinór például tökéletes választás, ha harcsázni indulsz.

A horog az, amire még több figyelmet kell fordítanod! A lényeg, hogy olyan erős és nagy horgot válassz, amit a harcsa nem tud elhajlítani. Ajánlottak a nagyméretű egyágú darabok.

 

Webáruházunkban minden szükséges felszerelést és csalit beszerezhetsz a sikeres harcsázáshoz! Ha mindent beszereztél irány a part, pödörd meg a harcsa bajszát!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202