Sneci.hu - Tippek nyári csukázáshoz
Olvasási idő: csak ~2 perc

Tippek nyári csukázáshoz

A csuka tilalmi ideje már március 31-én véget ért, így épp itt az ideje a legnagyobb rekord példányokat kifogni! 

Te is egy felejthetetlen csukázós élményre vágysz, kihívást jelentő fárasztásokkal és gigászi ragadozókkal? Nyáron lesz a legnagyobb esélyed kifogni a hazai folyó- és állóvizek egyik legádázabb ragadozóját. A csuka horgászatára való felkészülés legalább annyira izgalmas, mint maga a horogra kerítése és fárasztása, hiszen egy valódi stratégiát kell kidolgoznod a siker érdekében. Olvasd el cikkünket, a legjobb tippekkel ajándékozunk meg nyári csukázáshoz!

 

Csuka - az egyik kedvenc ragadozónk

Kevés olyan horgász van, aki ne ismerné ezt a csodálatos és egyben félelmetes ragadozó halat. Biztosak vagyunk abban, hogy ha eddigi horgász karriered alatt nem sikerült még horogra csalnod, akkor nagy álmod, hogy végre fotózkodhass egy megtermett példánnyal. A minden porcikájában ragadozó életmódra teremtett halunk elképesztően jó sporthal, hatalmas élmény a horgászata és a becserkészése is. A csuka egy precíz vadászgép, vizeink egyik, ha nem a leghatékonyabb ragadozója. Őshonos halunk, szerencsére a legtöbb hazai vízben találkozhatsz vele. Nagyon mohó és nem túl válogatós ragadozó, szinte mindent felfal, amit csak felkínálsz neki. Ezen tulajdonságai miatt a csuka a magyar horgászok nagy kedvence. Olvass tovább és tudj meg többet a horgászatáról!

 

Itt a csuka, hol a csuka - Mikor és hol lehetsz sikeres csuka horgász?

A csuka legfontosabb érzékszerve a szeme, így leszögezhetjük, hogy abszolút nappali ragadozó. A viszonylag meleg vizű, sekélyebb tavakban a csuka inkább inaktív, bár a kora reggeli és a délutáni, kora esti órák itt is adhatnak szép halakat. A nyári, beállt folyóvíz viszont még megfelelően tiszta és eléggé hűvös ahhoz, hogy a csuka mindenre ráraboljon, amit elé dobsz! Élőhelyén szüksége van valamilyen búvóhelyre, fedezékre, innen támad lesből áldozatára. Kedveli a sűrűn benőtt partmenti részeket, vagy az egyenetlen meder közelségét. Ahol a vízterületet nádas övezi, szinte biztos, hogy a nádfal között egy-egy gyönyörű csukára lelhetsz!

 

Milyen legyen a felszerelés?

Csukára úszós, pergetős, könnyített fenekezős, illetve ma már eléggé elterjedt módszerrel: mártogatva is horgászhatunk. A felszerelés összeállításánál vedd figyelembe, hogy milyen vízterületet fogsz meghorgászni! Mivel a csuka esetében akadályokkal tarkított vízben kell egyben tartani a szereléked, így nem árt az elővigyázatosság. A bot legyen kellően rugalmas és strapabíró, az orsó legalább 50-es kapacitású, érdemes drótelőkét és kifejezetten rablóhalas horgot is beszerezni.

 

Milyen legyen a csali?

E ragadozónk látása tökéletes, így hatalmas szerepet kap a csali megjelenése, a halszerű küllem és a megfelelő színvilág. A zöldes-pirosas árnyalatok nagyon jól működnek, de a natúr kishalszínek is fogósak a mélyebb, fényszegény vizekben. Érdemes élőhalas csalival is próbálkozni, ilyenkor mindenképpen vedd figyelembe a kishal méretét és a dobósúlyt. Élő csali esetében is figyelj a színezetre, a 8-15 centiméter nagyságú bodorka és vörösszárnyú keszeg példányok tökéletes csuka eledelek.

 

Megjött a csukázó kedved? Nem csodálkozunk! Azonban mielőtt a partra indulnál tervezd meg jól a stratégiádat és szerezz be minden szükséges felszerelést a Sneci webáruházában!


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202