Sneci.hu - Tippek folyóvízi horgászathoz
Olvasási idő: csak ~1 perc

Tippek folyóvízi horgászathoz

A tavi pecázás nyugalma és békéje teljes ellentétben állhat a folyóvizek kiszámíthatatlanságával. Minden horgásznak legalább egyszer meg kell tapasztalnia milyen az, amikor nem teljesen ő irányít, és a valamikor vad természettel is szembe kell szállnia. Ha valami igazán izgalmasra vágysz olvass tovább, és tudj meg többet a folyóvízi horgászatról!

A folyóvízi horgászat alapjai

 

A folyóvizeket mindig egy misztikus légkör lengi be. A vízmélység nagysága, a halfajták változatossága és a adja meg azt a horgászfeelinget, amit csak nagyon kevés környezet képes átadni. Hazánk pedig szerencsére dúskál a szebbnél szebb folyószakaszokban.

Nagyon fontos szempont tehát a helyválasztás. A legjobb helyek megtalálása nem könnyű feladat, sok tapasztalat szükségeltetik. 

 

A hely kiválasztása

Figyelembe kell vennünk a körülöttünk és a vízben lévő esetleges akadályokat. A folyóvizekben nagyobb medrekbe és jóval több kellemetlenségbe akadhatunk, hiszen a folyó folyamatosan szállítja és görgeti az fenéken vagy akár a felszínen az akadályokat.

 

Mit vegyünk figyelembe ha folyóvízi horgászatra készülünk?

A vízállás kérdése az első pontunk. Értelemszerűen túl magas és túl alacsony vízállásnál sem érdemes bedobnunk a csalinkat. Ráadásul a vízállás a dobástávolság egyik fő befolyásoló tényezője. Így mindig érdemes erről előzőleg tájékozódi.

A vízmélység és a sodrás sem elhanyagolható. Ez határozza meg az etetés megismétlésének idejét, és azt hogy mennyit fog a utazni a szerelékünk a vízben.

A meder tulajdonságai nagyban befolyásolhatják a várható fogásokat és ez meghatározza az ajánlatos horgászmódszert is. Érdemes tehát megállapítanunk, hogy agyagos, köves vagy homokos a folyómeder.

A szerelék összeállítása persze függ a választott módszertől is, de folyóvízeknél fokozott odafigyelést igényel az, hogy ne gubancolódjon össze! A víz sodrása könnyen elronthatja a horgászatunkat, ha nem figyelünk rá kellőképpen.

 

A folyóvízi horgászathoz tehát ajánlott egy kis előzetes kutatásra, felkészülésre is időt szánnunk, az eredményesség érdekében.  

 

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202