Sneci.hu - Tippek a horgászfelszerelés téli karbantartásához
Olvasási idő: csak ~2 perc

Tippek a horgászfelszerelés téli karbantartásához

Az évre már szögre akasztottad a horgászbotot? Télen se feledkezz majd meg a szenvedélyedről! 

A legfagyosabb napokat kihasználhatod, hogy az otthon melegében végezd el a botok tisztítását, a felszerelés karbantartását. Papírt, tollat elő és jegyzetelj! Most elolvashatod a leghasznosabb tippeket a témában!

A horgászbotok karbantartása

A horgászszezon befejeztével sokan nem fordítanak elég figyelmet a felszerelés megfelelő tárolására és karbantartására. Te ne ess ebbe a hibába, kezdd a sort a horgászbotokkal! Egy eredményes és eseménydús horgászidény után az első, hogy ellenőrizd a botok állapotát. Komolyabb külső behatások, például erős ütés vagy leesés miatt akár javíthatatlan károk is keletkezhettek. Vizsgáld át tehát alaposan a bottesteket és a gyűrűket!

Ha nem találtál hibát, jöhet a második lépés: a tisztítás és zsírtalanítás. Fordíts figyelmet a bottest és az orsótartó tisztántartására is, a szennyeződések eltávolításával meggátolod a baktériumok elszaporodását és a bot élettartamát is megnövelheted. Tedd el úgy a horgászbotot téli álmára, hogy a tavaszi szezon kezdetekor ne érjen semmi meglepetés és zavartalanul élvezhesd a télen befektetett munka édes gyümölcsét!

 

Orsók karbantartása

A felszerelés második legtöbb hatásnak kitett tagja az orsó, megérdemli tehát a törődést. Az első lépés ezeknél az eszközöknél is az alapos átvizsgálás. A hibátlan orsókat belülről és kívülről is megtisztíthatod. A legfontosabb a mechanikai tisztítása a belső szerkezeteknek, illetve a fáradt kenőanyagok cseréje, esetleges kopott alkatrészek cseréje.

Külső karbantartáskor egy nedves törlőkendővel egyszerűen letisztíthatod az orsót, ezzel megszabadítva a szennyeződésektől. Figyelj arra, hogy az orsót még véletlenül se mosd ki a csap alatt, bő vízzel leöblítve, hiszen nagyobb kárt tehetsz mint hasznot! Végül egy olajos ruhával átfényesítheted a felületet, hogy csillogó pompában ragyoghasson a következő szezonig.

 

Elektromos kapásjelzők

Vess egy pillantást az elektromos kapásjelzőkre is! Ha kell, cserélj bennük elemet, majd törölgesd át őket, a kisebb réseket pedig tisztítsd ki fültisztító pálca segítségével.

 

Rod podok és állványok

Célszerű a rod pod szetteket és a bottartó állványokat is átfésülni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés tavasszal. Vizsgáld át őket alaposan és mosd le róluk a szennyeződéseket.

 

Műcsalik karbantartása és rendszerezése

Végül ellenőrizd a műcsalik állapotát. Mennyi bosszúságot okozott már egy elgörbült horgos wobbler, egy megolvadt gumihal vagy egy megtört támolygó, igaz? Előzd meg a problémákat és nézd át a szetted! A kis hibákat házilag is könnyedén kijavíthatod.

A karbantartás után pedig rendszerezd őket egy horgász dobozba, hogy a következő horgászat során minél hamarabb megtaláld a tökéletes műcsalit.

A téli szünet alatt lapozd át webáruházunkat és frissítsd fel felszerelésed! Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202