Sneci.hu - Mit jelent a dobósúly?
Olvasási idő: csak ~1 perc

Mit jelent a dobósúly?

Most ismerkedsz a horgászat művészetével? Kezdőként még nem vagy biztos az alapfogalmak jelentésében? Úgy szeretnéd magadba szívni a horgászat csínját-bínját, mint ponty a bojlit? Ne aggódj, minden profi horgász így kezdte! Cikkünkben most eláruljuk mit is jelent a horgászbotok dobósúlya és azt is, hogy miért lényeges a sikeres horgászat szempontjából! Papírt, tollat elő és jegyzetelj!

 

Tisztázzuk a fogalmat: mi is az a dobósúly?

Egy horgászbotnak van minimális és maximális dobósúlya, ez általában fel van tüntetve magán a terméken. Na de mi az optimális választás, amely se nem kicsi, se nem nagy terhelés? Optimális dobósúly az a dobó tömeg, amellyel a pecás az adott bottal, a saját dobási stílusával elérheti a legnagyobb dobási távolságot. Ahhoz, hogy meghatározd az optimális dobósúlyt, érdemes kísétletezned, jobban megismerni a saját horgász stílusodat. Kezdd először kisebb terheléssel, amelyben biztos vagy, hogy bírja a bot, majd válts mindig nagyobbra. Ezzel a módszerrel el fogsz érni egy olyan értéket, aminél a bot megfeszül, karóként viselkedik, szinte kezelhetetlen, veszít a dinamikájából a túlsúly miatt. Olyan dobósúlyt válassz, aminél könnyednek, légiesnek, de erősnek érezed a dobásodat, valamint aminél elérted a legnagyobb dobási távot! Ellenkező esetben egy bottöréssel is gazdagabb lehetsz, ami valljuk be, nem egy kellemes dolog.

 

Mi a horgászbot maximális dobósúlya?

Sajnos erre a kérdésre nem tudunk konkrét, számszerű választ adni. Hogy miért? Mert mint fentebb említettük, a dobósúly hihetetlenül függ a horgásztól, azaz a horgász dobó stílusától.  Ha stílust váltasz horgászat közben és más erősséggel, gyorsasággal dobod be a felszerelésed, máris más erőhatások érik a botot. Ezért van az, hogy ugyanazon bot, ugyanazzal a dobó tömeggel is túlterhelhető, hisz a dobási stílus közben megváltozott.

 

Reményeink szerint sikerült röviden és érthetően megfogalmaznunk ezt a hihetetlenül fontos horgász fogalmat. Látogass el webáruházunkba és kísérletezd ki termékeinkkel a dobósúlyt!


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202