Sneci.hu - Minden apróság számít - Ezekre a tényezőkre figyelj, ha horgászni indulsz!
Olvasási idő: csak ~2 perc

Minden apróság számít - Ezekre a tényezőkre figyelj, ha horgászni indulsz!

Tudjuk, hogy egy szenvedélyes horgász, ha esik, ha fúj, a parton ücsörög és várja a legszebb fogásokat. 

Ha nem csak a tudásodra és a szerencsére bíznád a fárasztásokat, érdemes figyelembe venned pár tényezőt, melyek hatással lehetnek a halak étvágyára. A frontok, légnyomás, szél, hőmérséklet, napszak, időjárás, fényerősség, évszakok mind más hatást keltenek. Tudj meg többet a legnépszerűbb horgász-megfigyelésekről!

 

Mely tényezők hathatnak a halak étvágyára?

Ha pecabotot ragadsz és egy újabb horgászkalandba vetnéd bele magad, jó ha tudod: nem csak a tudásodon, a felszereléseden, a csalin, a helyválasztáson és a technikán múlik a sikered. A halak étvágyát még rengeteg tényező befolyásolhatja, így nem árt végignézned az alábbi listát.

  • Az évszakok és a napszakok
  • A hőmérséklet és az időjárás
  • A frontok és a légnyomás
  • A szél iránya és erőssége
  • A fényerősség
  • A víz hőmérséklete és tisztasága
  • A víz sodrásának erőssége

A következőkben ki is fejtjük ezeket a pontokat, olvass tovább!

 

A frontok, a légnyomás és a szél

“Melegfront kevés hal, hidegfront sok hal” - Tapasztaltabb, sok éve horgászó ismerősödtől már valószínűleg hallhattad ezt a mondatot. A megfigyelések alapján ez az állítás helytálló, a halak táplálkozási kedvére sokkal jobb hatással vannak a hidegfrontok. A légnyomás-ingadozás is fontos szerepet kaphat megfigyeléseid között. A stabil, változatlan és az enyhén emelkedő légnyomás szerencsésen hathat horgászat közben, a süllyedő azonban tönkreteheti a pecázást. A gyenge szellő, kisebb szél szintén eredményeket hozhat.

 

A hőmérséklet, a fény és az időjárás

A felmelegedő vizek izgalmát minden horgász imádja. Ekkor a halak emésztése rövidebb, tehát sokkal mohóbbak, sokkal többször vesznek fel táplálékot. Derült időben a halak inkább az árnyékosabb területeket keresik, borongós időjárás esetén azonban több kapásod lehet, főleg a ragadozók tekintetében. A zivatar előtt és után szintén érdemes bedobni a horgot, ekkor hihetetlenül felélénkülnek a vizek.

 

Az évszakok és a napszakok

A téli horgászatnak, a tavaszi szezonkezdésnek, a nyári kalandoknak és az őszi pecázásnak is megvan a sajátossága. A célhal függvényében kell horgászbotot és felszerelést ragadni. A napszakok tekintetében azonban már speciálisabb a helyzet. A kora reggeli időszakok és az esti félhomály lehet a legideálisabb a kapitális fogásokra.

 

Mit gondolsz, beválnak ezek a megfigyelések? Te milyen tényezővel egészítenéd ki a listát? 


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202