Sneci.hu - Mi legyen az év hala 2024-ben?
Olvasási idő: csak ~2 perc

Mi legyen az év hala 2024-ben?

Közeledik a karácsony, a tél csodája, és a horgászok szívében már pezseg a várakozás: vajon melyik hal lesz az új év sztárja? 

A Magyar Haltani Társaság hagyományosan, immár 15. alkalommal hirdeti meg az "Év hala" szavazást, ahol idén a természetkedvelők és horgászbarátok három őshonos halfaj közül választhatnak: a garda, a réticsík, és a laposkeszeg között dönthetnek. Az idei jelöltek mindegyike különleges, és érdemes közelebbről is megismerni őket. Szavazás előtt olvasd el a cikkünket!

A garda – A folyók gyöngyszeme

A garda, vagyis a Pelecus cultratus, egy igazi szépség a magyar vizeken. Ezüstös csillogású, hosszú és lapos teste akár 50 cm hosszúságot is elérheti. Különleges testalkata mellett a kis fej és a nagy szemek teszik igazán karakteressé. Főként planktonnal, rovarokkal, és kisebb halakkal táplálkozik, így nem csupán a víz mélységeiben, hanem a felszínen is gyakran megfigyelhető. A garda horgászati jelentősége talán nem kiemelkedő, de húsa ízletes, érdemes kipróbálni egy finom balatoni halászlében!

A réticsík – A mocsári rejtőzködő

A réticsík, azaz a Misgurnus fossilis, egy különleges mocsárlakó, aki a szárazság idején is képes túlélni. Hosszú, kevésbé lapított teste és a 10 bajuszszála teszi megkülönböztetővé. A réticsík a holtágak és sekély tavak rejtett lakója, ahol apró állatokkal és növényi maradványokkal táplálkozik. Régen a mocsarak felszámolásával csökkent a száma, ma már ritkábban találkozhatunk vele, de annál különlegesebb találkozás minden egyes alkalom.

A laposkeszeg – A folyók elfeledett kincse

A laposkeszeg, vagy Ballerus ballerus, a keszegek között különleges helyet foglal el. Alacsony hátú, erősen lapított testével és kisebb méretű szemével könnyen megkülönböztethető. Leginkább a Duna és a Tisza vízrendszerében találkozhatunk vele, de a Balatonban is megtalálható. A laposkeszeg planktonevő, így főleg a víz felső rétegeiben táplálkozik, ritkán kerül horgász zsákmányba, ám húsa ízletes és értékes.

Te Döntesz!

Most rajtad a sor, hogy eldöntsd, melyik hal legyen az Év Hala 2024-ben. Mindhárom jelölt egyedi és értékes része hazánk vízi világának. Szavazatodat december 31-én déli 12:00 óráig adhatod le. Légy részese ennek a csodálatos kezdeményezésnek, és segíts meghatározni, melyik halfaj képviselje Magyarországot a következő évben!

 

Az "Év hala" szavazás nem csupán egy játék; lehetőség arra, hogy jobban megismerjük és értékeljük a hazai vizeinkben rejlő kincseket. Válassz bölcsen, és ne feledkezz meg arról, hogy a természet csodái mindannyiunk örökségei. Szavazz, és legyél része ennek a rendkívüli eseménynek!


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202