Sneci.hu - Melyik napszak hogy hat a kapásra?
Olvasási idő: csak ~1 perc

Melyik napszak hogy hat a kapásra?

Minden napszak egy külön hangulat: valaki szimplán azért szeret bele a horgászatba, mert az hangulatában egyedülálló. Kevés sport képes úgy visszaadni a nyugalom és a révbeérés érzetét, mint a horgászat. Nézzük meg tehát, mikor érdemes kimenni ilyen élményeket szerezni:  

 

Kora reggel

 

Ez az a napszak, ahol az éjjeli bagoly és a nappali legény találkozik: a legtöbb horgász a kora reggelt választja. A halak általában a mérsékelt napfényt részesítik előnyben az erős sugárzással szemben, így exponenciálisan megnő az esély arra, hogy jobban köszönőviszonyban lesznek a felszínnel. A kora reggeli napfény felmelegíti a sekélyes vizeket, így a halaknak is kényelmesebb tér lesz a sekély víz, ráadásul a rovarok és egyéb táplálékok is könnyebben elérhetők számukra. Számos horgász szerint pont ezért a „néhány órával napkelte után” a legjobb horgászati időszak: miért? Pont azért, hogy a Nap hője kellően felmelegíthesse addigra a vizeket.

 

Késő reggel, dél, kora délután

 

A késő reggel és kora délután közti időszak nem feltétlen ajánlott, de a kora reggelihez képest a legkevésbé. A vízfelszín ilyenkorra már meglehetősen felmelegszik, a felszín közelében pedig csökken az oxigénellátás. Így a halak is inkább a vízmederre fognak húzni és vissza se néznek. Akkor sem, ha könnyezel búcsúzás közben. A halak általában délben bevackolnak a vizek mélyebb, sötétebb zugaiba, ahonnan búvár legyen a békatalpán, aki ki tudja őket szedni.

 

Késő délután, kora este

 

A késő délután, az alkonyat és az esti időszak nagyon hasonlít a kora reggelihez, így az sem baj, ha reggel elaludtál. Az már nagyobb, ha a munkából is. Még mindig itt az esély horgászni egyet. A víz erre az időszakra már újra lehűl, így a halak hamar visszajönnek a sekélyebb részekhez. Ha sok halat szeretnél rácsattintani a vacsoraasztalra, akkor ez egy jó időszak lesz számodra.

Számos más dolog is befolyásolja a horgászok sikerét, az elkövetkező cikkekben ezeket is sorra vesszük. Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202