Sneci.hu - Melyik faj legyen az év hala 2022-ben?
Olvasási idő: csak ~2 perc

Melyik faj legyen az év hala 2022-ben?

Minden évben meghirdeti a Magyar Haltani Társaság Az Év Hala választást. Folytatva a hagyományokat a 2022-es év halát is kiválaszthatja a horgász közösség.

Most három hal szállt versenybe a címért. Ne feledd, 2021. december 31. dél a határidő! Szerinted melyikük úszik át több szavazattal a célvonalon? Ismerd meg őket és szavazz Te is a kedvencedre! Olvass tovább és válaszd ki a kedvencedet!

 

Az év hala választás története

A kezdeményezés 20210-ben indult a Magyar Haltani Társaság kezdeményezésével. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet egyes fajok jelentőségére, veszélyeztetettségére, szeretnék megismertetni a kevésbé ismert halfajokat a közönséggel. Az eddig megválasztott halfajok például: süllő, menyhal, kecsege, balin, vörösszárnyú keszeg. A 2021-es győztes a jászkeszeg volt. A verseny immár több mint 10 éve nagy népszerűségnek örvend, a horgászok, a lelkes amatőrök, a halkedvelők, a kopoltyú fanatikusok és a halakat nem ismerő érdeklődők is telefont ragadnak vagy számítógép elé ülnek, hogy kiválaszthassák az év halát. Ezt most te is megteheted, de előbb ismerd meg a versenyzőket!

 

Bodorka

Első jelöltünk a süllő csemegéje, a pergető horgászok kiskedvence, a gyerekek egyik célhala: a bodorka. Tökéletes csalihal és célpont a kisebbeknek, hiszen a nagyobb példányai is csupán 15-20 centiméteresek. Legfőbb ismertetőjegye a narancssárga vagy narancsvörös szemgyűrű és a hasúszó és az alsó úszó narancsos-vöröses színe. Sokan összekeverhetik a vörösszárnyú keszeggel. Tőle a szájállása és a hát- és hasúszója alapján különböztethető meg a legegyszerűbben.  Kezdetben plaktont fogyaszt, később kap rá a férgekre, lárvákra, kisebb rákokra. Szinte minden hazai vízben megtalálhatod, úszós szerelékkel sokat a horogra keríthetsz.

 

Bagolykeszeg

Nevét a feltűnően nagy szemeiről kapta. Teste magas és oldalról lapított. Csapatosan mozog, főleg nagyobb folyóvizekben akadhatsz rá. Legfőképp a fenék közelében találhatod meg, táplálékát is ott szerzi be, mely nagyrészt csigákból, szúnyoglárvákból és kagylókból áll. Egy finom, egyszerű fenekező szerelékkel, giliszta vagy csonti csalival horgászva könnyedén találkozhatsz vele testközelből. 

 

Széles durbincs

A széles durbincs az egyik gyönyörű védett halfajunk! Természetvédelmi értéke 5000 Ft, így a szavazás ellenére sem árt, ha megismerkedsz vele. Kis méretű, kissé zömök halunk, a kifejlett példányok a 15 centiméteres hosszt üthetik meg. Teste halványbarna színű, apró, sötétbarna foltok tarkítják. Viszonylag nagy fején helyezkednek el nagy szemei és kicsi, csúcsba nyíló szája. Fiatalabb korában plankton evéssel tölti az idejét, később áttér a puhatestűekből, lárvákból és férkekből álló étrendre. Dunai horgászatok során találkozhatsz vele a leggyakrabban.

 

Most már ismered a versenyzőket! Szavazz Te is a 2022-es év halára, ezen a linken megteheted!

https://strawpoll.com/kep6z1bc8

 

Köszönjük, hogy olvastál, találkozunk legközelebb!


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202