Sneci.hu - Jól kell orsót választani!
Olvasási idő: csak ~2 perc

Jól kell orsót választani!

Ebben a két cikkben két orsófajta tulajdonságait járjuk körbe.

Azzal minden amatőr és profi horgász is tisztában van, hogy nagyon fontos a felszerelés. Nem csak maga a bot, hanem minden egyes kis alkotó elem meghatározó. És ha hiszed, ha nem elég gyakran egy sikerélmény, egy kapás múlhat azon, hogy tényleg olyan-e a felszerelésed, amelyre szükséged van. A mai posztunkban az orsókat vesszük górcső alá, amelyeket például a webshopban is megtalálsz.

Elsőfékes orsók

Jó, hogyha tudod, hogy orsóból sem csak egy típus van, hanem több. Besorolás szerint választhatunk elsőfékes orsót, vagy nyeletőfékes. Először beszéljünk az elsőfékes orsókról!

Az ilyen orsókat elsősorban a feeder botokhoz, vagy a pergetőhorgászbotokhoz szokták választani. A pergetésről itt tudsz bővebben olvasni! (link) Ezeknek az orsóknak kisebb a testük, mint mondjuk a nyeletőfékeseknek, hiszen a fékrendszere a dobba van beépítve, amely jóval érzékenyebb. Az orsóknál sem érdemes nagyon garasoskodni, hiszen elég jelentős különbség van egy olcsóbb és egy minőségibb, valamivel drágább között.

Az olcsóbb elsőfékes orsók anyag általában gyengébb, azaz kevesebbet bír. Éppen ezért csak a hobbihorgászoknak ajánljuk, náluk ugyanis nem akkora az igénybevétel. Bár már az olcsóbb orsóknak is olyan precízen állítható fékrendszere van, mint a felsőbb kategóriásoknak. Nézzük a másik orsótípust!

A nyeletőfékes orsó

A nevéből is adódóan speciális a fő fékrendszere. Egyértelműen azért lett kifejlesztve, mert a kiakasztott/bekapcsolat nyeletőfék esetén a hal ellenállás nélkül húzhatja a zsinórt, így nem rántja be a botot a vízbe. A technika miatt ez az orsó nagyobb, mint egy elsőfékes.

Az olcsóbb orsók általában grafitból, és/vagy műanyag ötvözetből készül, amely nem annyira erős, és strapabíró, mint a fémötvözetű drágább orsó. Ráadásul az olcsóbb orsók fékrendszere előfordul, hogy filcfékrendszer, szemben a kifinomult és precízen állítható minőségi fékrendszerrel. Összességében elmondható, hogy itt is a hobbihorgászok számára elég lehet az olcsóbb megoldás, csak akkor ne lepődjünk meg, hogyha hamarabb felmondja a szolgálatot.

Ahogy korábban is írtuk, nem szükséges minden horgászbot elemből a legdrágább változatot megvenni. Mindazonáltal minőségi felszereléssel tudsz majd sikeres lenni. Ha kérdés maradt benned, kérdezz minket bátran.

 


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202