Sneci.hu - Jól ismert horgászmódszereink alapszinten
Olvasási idő: csak ~2 perc

Jól ismert horgászmódszereink alapszinten

A horgászatnak is vannak bizonyos fajtái, és egyéni ízlés kérdése, ki melyiket szereti. Olyan is van, aki az összeset. Nyilván ezek a módszerek azért alakultak ki, mert halfajtából is van millió, így a módszerhasználat attól is függ, mit akarunk kifogni. Cikkünkben sorra veszünk néhány horgászmódszert, és azt, mikor érdemes azokat bevetni.

 

Fenekezés/Feederezés

 

Ha a vízen is pacifisták vagyunk, és inkább nem állnánk neki balhézni a halakkal, akkor a feederezés a mi sportunk, mivel ez a mód a békés halak kifogására alkalmas leginkább. A fenekezés főleg etetéssel együtt alkalmazható. A felszerelt nagyobb súly leviszi a horgot a víz fenekére, az etetőanyag illata pedig teszi a dolgát és vonzza a mit sem sejtő halakat. A horgot és az ólmot csúszó vagy fix elrendezésben rögzítjük: a csúszóólom használatakor az ólom ott marad a vízfenéken: ha kapás van, csak a horog és a zsinór fog a hal után elmozdulni. Ez jelzi majd magát kapást is. Ha fix súlyt és ólmot alkalmazunk, akkor a zsinór vége kétfelé kell, hogy ágazzon: egyik előkén a horog lesz, a másikon pedig a súly. A fenekezéses horgászat esetében mindig a bot jelzi a kapást, úgyhogy fókuszáljunk arra!

 

Rablóhal-horgászat

 

Itt két csoportot különböztetünk meg: a műcsalis és a csalis módszert. Ha műcsalit alkalmazunk, akkor az a pergetőhorgászat lesz, amelynek eszköze a wobbler, vagy a villantó - a kishal mozgását utánzó kis szerkezet. Részben-fenekező módszer is a drop-shot: ez a módszer gumihalat használ, amit egy speciális horogra kell erősítenünk. A zsinórvégi súlyt a vízbe dobjuk, ha pedig leér a víz aljára, akkor azt folyamatosan mozgatjuk, rezegtetjük. Az élettelen csalihalat, halszeletet is pergetésre használják, de az esélyek mindig a természetes csalinak kedveznek jobban.

 

Úszózás

 

Az úszózás már a nevében is hordozza, miben más, mint az előbbi kategóriák: ez esetben nem használunk nagy súlyt, hogy lemenjünk a víz aljáig. A zsinórra egy úszót rakunk - a horog és a bot közé -, és ennek az úszónak a mozgása fogja nekünk a kapást jelezni. Rengeteg szerelés létezik az úszózásra, szabályosan elkaphat minket a bőség zavara, ha elkezdünk utánuk nézelődni. Az úszózás egyik ismertebb módja a spiccbotos módszer, amely során egy hosszabb bot végére fixen rákötjük a zsinórt – ezzel pedig oda eresztjük a szereléket, ahol szerintünk a hal van. Szóval az esély itt kicsit nagyobb arra is, hogy luftot üssünk/fogjunk, de érdemes bevállalni. Az úszózás módszere általában keszegezésre vagy pontyhorgászatra javaslott. További előnye, hogy sodrással is lehet úsztatni, így békés halat vagy rablóhalat sem derogál majd fognunk ezzel a technikával. Ha ezt a módszert választjuk, akkor az már viszont a balingolyós horgászat.

 

Legyezés

 

Ha épp nyugodtabb időszakunkat éljük, és szeretnénk egyedül lenni, akkor valamiért a legyezés ehhez a hangulathoz nagyon hasonlító stratégia: ez a módszer kifejezetten a kispatakokhoz és a lassú folyású, kisebb folyókhoz ajánlott, ahol a mesterséges csalit, pontosabban a műlegyet oda dobjuk, ahol szerintünk a hal van. Ha pisztrángot vagy domolykót szeretnénk fogni, akkor a legyezés lesz a bejövő stratégia.

Különféle egyéb horgászmódszerek is kialakultak az idő folyamán, amelyek az újfent említett módszereken alapulnak, ugyanakkor sokkal speciálisabbak is - például a keszegezés, a tengeri horgászat, a versenyhorgászat, az éjszakai horgászat. Ezek annyira elterjedtek, hogy szinte önálló irodalmuk is van.

Közönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202