Sneci.hu - Jaxon csalik bevetésen - Mészáros Csaba beszámolója
Olvasási idő: csak ~6 perc

Jaxon csalik bevetésen - Mészáros Csaba beszámolója

Köszönjük Mészáros Csaba beszámolóját, aki a hétvégén megtapasztalta a Jaxon csalik hatékonyságát! Gratulálunk a fogásokhoz!

"Kalandosan indult a vasárnapi pecám, mivel szombaton még nem tudtam melyik tóra fogok ellátogatni. Délegyházi lakosú vagyok, így a lehetőségekből tudok válogatni bőven. Majosligeti horgász és pihenőpark, Fish World Délegyháza tavakon gondolkodtam és Füzespart volt a Joker. Mivel Füzespartra időben kell foglalni, hogy le tudjon ülni a pecás és szombat délután nem volt szabad hely, ezért hanyagoltam ezt az ötletet. Szombaton késő délután miden felszerelésem bepakoltam az autóba, minden eshetőségre felkészülve. 

Eljött a vasárnap hajnal, 4:00-kor keltem és kávézás közben még egyszer átfutottam a lehetőségeket. Meglepetésemre szombat késő este valaki visszamondta a 10-es stéget Füzesparton, így nagy szerencsével sikerült foglalnom még 4:26 perckor. Hatórai érkezés után, horgászhely elfoglalása kipakolása után nekiláttam az etetőanyagok előkészítésének. Nem volt konkrét tervem, stratégiám erre a pecára, és a tó maga is tud hektikus lenni, így a hely és a lehetőségekhez mérten alakítottam a horgászatot. A képen üdítőital, Bádogdoboz, palack, konténer látható

Automatikusan generált leírás

Kereső pecát terveztem, Jaxon Method Feeder Pellets epres és Jaxon Method Feeder Groundbait Ready szintén epres ízesítésben.

A képen kültéri, piros, étel látható

Automatikusan generált leírásA képen tömlőbelűek, gerinctelen, zátony, Tengeri gerinctelen állatok látható

Automatikusan generált leírás

 

 Az előkészítésüknél könnyű dolgom volt, az etetőanyag egy előre nedvesített, intenzív epres ízvilággal, közepesen tartalmas pecakész etetőanyag. Kibontás után átrostáltam, és már ment is a method kosaramba. Az etetőanyag és pelletek vissza zárható csomagolásban vannak, ami nagyon praktikus, főleg, ha csak pár órás pecára van idő, de most minden grammot felhasználtam. A pellettel picivel több időt kellett foglalkoznom. Az etetőanyag előkészítése előtt szintén kibontottam és hozzá adtam annyi vizet, amivel alapos keverés után minden pelletszem nedves lett. Ezt félre tettem amíg az etető anyaggal töltött kosarat bejuttattam a kiszemelt helyre. Lényegében egy bedobásnyi idő elég volt, hogy a kezdő víz mennyiséget a pellet szemek felvegyék, itt már az aroma, amivel a pellet szemek át voltak itatva előjött és kezdték kifejteni hatásukat. Enyhén tapadós állag és illat jellemezte, én ilyenkor még egyszer megnedvesítem a szemeket fokozva ezzel a hatást, és ezzel terveztem a távolabbi dobásokat is. A stratégiám, a két termék kibontása után a következő módon alakult: 

Etetőanyaggal partközelben kezdem a pecát, tőlem balra a „sarokba” part törés és környékét céloztam. Itt is, jellemzően a tónak ezen félén, 2-3 méteres vízmélység van. 

Pellettel a benti távot, 70-80 métert vallattam, helyenként 6-7 méteres mélységgel. Ehhez a távhoz és mélységhez tömörítettem pellettel a kosarat, hogy egyben leérkezzen a fenékre a töltött kosár, segítségemre még a plusz hozzáadott víz volt. 

A képen kültéri, víz, tó, terasz látható

Automatikusan generált leírás

Csalikról még nem esett szó, de természetesen az is került a bejutatott szerelékekre. Lábalatti pecához a Jaxon Method Feeder Mini Wafterst 6mm eper-halibut ízben, távolira Jaxon Method Feeder Dumblers 8-10mm eper-krém ízesítésben kerültek a csalitüskékre. Mindkét esetben először a csalik kerültek a töltőszerszámba, és rá a töltőanyag. Így a halak a rá szívásoknál a csalikkal találkoztak elsőkét. Lábalatti pecánál a Wafterseket tudtam variálni 10-es csalitüskére kényelmesen fel tudtam fűzni 2 szemet, így szelektáltam is az apraját. Távolin Dumblersz szimplán 10-es csalitüskén. Jól tartotta magát mind két féle csali a tüskéken, csak a nagyobb pontyok tudták lerázni. Sokadik dobás után is illatra és állagra megőrizték a minőségüket. 

A képen szöveg, étel, fedett pályás látható

Automatikusan generált leírásA képen étel, fedett pályás látható

Automatikusan generált leírás

 

Aromát Jaxon Atomix szintén epres ízesítésben használtam, igaz nem keveset. Tökéletesen intenzív illatanyaggal volt az etető és a csalik is ellátva, féltem, hogy zavaró lehet a meleg vízben az erős illat. 

Nehezen indult meg a peca, konkrétan fél 10-ig egy mozdításom nem volt. Variáltam a két csalifajtát, töltő anyagokat Wafterst-Dumblerrel, etetőanyagot sapkázva pellettel és fordítva.. de ez idő alatt semmi. Ahogy említettem hektikus egy tó, előfordult már, hogy nulláztam ezen a tavon. De nem hagyott nyugodni a dolog. Kezdő felszerelésem két 3lb 360-as bojlis bot, 6000-es Pearl Carp feeder orsókkal, 28-as Fox monofil fő és 28-47-es felvastagodó Korda előtét zsinór 50 és 45grammos Preston method kosár volt. Gondoltam egyet és egy határozottat finomítottam. Nálam volt a feeder felszerelésem is, hát elővettem. Lábalatti pecára 360-as Power Fighter 360-as, míg távolra 400-as Magma M3. Orsók mindkét boton ugyan azok Carp Fighter LCS 5000, rajtuk 18-as XPS Method monofil, 20-as Nevis fonott előtét zsinórral és 35-ös Preston method kosárral szerelve. Horog előkéket és a horgokat is finomítottam. Az előkék 14-es fonott míg horgok 12-esre finomodtak a 20-as fonott és a 8-10-es horgokról. 

Láb alatt ezzel a finomítással az első dobásra, etetőanyag-dupla Wafters kombóra jött egy tenyeres bodorka. Amit nem nagyon értek, hogy vette fel a csalit, de rendben, elkönyveltem első halként. Második -harmadik dobásra 1-1 kiló forma kárász jött, közben távoli szerelésre is megjött az első húzós kapás, egy kilós forma ponty lett a vendégem, aki a pellett Dumblers kombóra csábult el. Dobások 5 majd 10 és 15 perces ütemmel folytatódott. Lassan de biztosan össze ált a peca. Dobás dobást követett közben az etető anyagra és a pelletre is oda-oda kellett figyelmem mivel a hőmérséklet igencsak megemelkedett, gyorsan szárította a bekevert töltőanyagokat. Tizenegy óra fele már a szél is fel támadt és ez nehezítette számomra a távoli pecát. Nem vagyok rutinos távdobó, nem is szeretem erőltetni a felszerelést, és nem is tudok pontosan horgászni, ha épp nem kereső horgászok. 

A képen hal, ponty, Haltermékek, Uszony látható

Automatikusan generált leírásA képen ponty, hal, víz, Uszony látható

Automatikusan generált leírásA képen személy, fog, tenger gyümölcsei, akvárium látható

Automatikusan generált leírás


Távoli pecán délután két óráig kb. jöttek a pontyok, négy darab jött ki onnan. Láb alatti pecánál 13:23-kor érkezett dupla Wafters kombóra egy komótos húzós kapás. Elsőre azt hittem vissza jöttek a kárászok, de nem… Egy enyhébb bevágás után azt hittem akadóba dobtam vagy húzta a hal a szereléket. Majd lassan, de erőteljesen, hosszú nyújtott pumpálással megindult a nyílt víz felé, tó közepéig és vissza. Itt már éreztem, hogy ilyen méretű hallal vigyáznom kell nem szabad elkapkodni. Nem részletezem túlzottan, fel alá vitte a felszerelésemet előttem 50-60 méterre, és 40 perc után elém került kb. 20 méter távolságra feljött a felszínre megnézni, hogy ki az ellenfele. Irdatlan méretű ponty volt a horgon, igaz a horog akadását nem figyeltem, csak a méreteit néztem és próbáltam saccolni.. Fordult egyet, vissza úszott kb-20-30 métert, forgolódott és felkönnyült a felszerelés. Azt hittem jön felém, hittem is ebben egy pár másodpercig, de leakadt, sikerült minden trükkjét bevetve lejönnie a horogról. De nem csüggedtem, nálam a peca az peca, folytattam tovább és még két szebb forma pontyot sikerült fognom. Négy órakor hagytam abba a pecát, elégedve pakoltam össze és indultam haza. Mivel egész nap nagyon szépen sütött a nap, naptejet nem vittem magammal, hát megkapott a nap, de cseppet sem zavart.

A képen hal, személy, ponty, halászat látható

Automatikusan generált leírás

 

Kiértékelve a napot és etető-csali kombót, sikerült halat fognom a Jaxon termékeivel, megvagyok elégedve a Wafterssel és a Dumbler csalikkal. Igaz némi fenntartással indultam neki ennek a pecának ezekkel a termékekkel, ezekkel a színekkel késő ősz, tél és tavasszal szoktam horgászni. Június környékén, én már naturális kukorica és tigrismogyoróval etetek és rikító sárga árnyalatú csalikkal csalizok. Majosligeten és Fish Worldon könnyebb dolgom lett volna, de nem biztos, hogy azt az eredményt és tapasztalatot kaptam volna, mint amit a termékek tudnak és nyújtanak. Csalikat tuti, hogy fogom a további horgászataim alkalmával is használni."

 

Termékek: 

JAXON ATOMIX - EPER 50g aroma

JAXON (EPER-HALIBUT) 15g 6mm MINI DUO WAFTER

JAXON DUMBELS DUO COLOR SINKING METHOD EPER/CREAM 50g 8/10mm wafter

JAXON READY (EPER) 750g Etetőanyag

JAXON EPER 500G 2MM ETETŐ PELLET

 

 

 

 


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202