Sneci.hu - Ilyen csalit válassz a pergetéshez!
Olvasási idő: csak ~2 perc

Ilyen csalit válassz a pergetéshez!

Ebben a cikkben minden lényeges információt megtalálsz a pergetésről. 

Rablóhalat szeretnél fogni? Nem csak ülni szeretnél és várni a kapást? Természetesen megvan rá a lehetőséged. Bár azzal biztosan tisztában vagy, hogy ehhez egy meglehetősen más típusú felszerelésre van szükséged. Sőt, itt még nincsen vége. Nem csak a felszerelés (bot, orsó, horog, stb.) kell, hogy másmilyen legyen, hanem maga a csalink is. Erről fogunk egy kicsit bővebben írni ebben a cikkben, tarts velünk! A végére tudni fogod, hogy milyen csalit válassz a pergetéshez.

A pergetés

Ebben a cikkben minden lényeges információt megtalálsz a pergetésről. A lényege, ahogy a bevezetőben is látszik, hogy itt bizony ragadozó halak kerülnek a fókuszunkba. Legyen ez akár egy balin, vagy egy csuka. Ebből egyenesen következik, hogy olyan csalit kell adnunk nekik, amelyek imitálják a zsákmányt. Szerencsére erre számos lehetőségünk adódik.

A pergető csalik

Gyakori csali típusnak számít a twister. Ez rögtön egy érdekes csali, hiszen a különböző halak máshogy reagálnak rá. Ez pedig kettő dolgot jelent számunkra. Egyfelől nevezhetjük univerzális csalinak, hiszen minden ragadozó hal szereti valamilyen formában. A másik pedig az, hogy nagyon oda kell figyelni, hiszen egy süllő nem úgy fog rákapni, mint például egy balin. Kezdő pergetők számára kimondottan ajánlott csali.

Mindenképpen beszélnünk kell a körfogó villantóról. Szintén már a kezdők számára is javasolt megoldás. Sekély vizekben talán nincs is hatékonyabb ennél a csalinál. Ez annak köszönhető, hogy az intenzív vibrálása nem tudja elkerülni a ragadozó halak figyelmét.

Persze sima gumihallal is próbálkozhatunk. Ennek is vannak régebbi és új változatai. Az új plasztikoknál arra is figyeltek, hogy még élethűbbek legyenek a halak számára, hiszen így jobban tudják érzékelni őket.

Említsük meg a wobblereket is. Kisebb részben kettõ test kapcsolódik egymáshoz. Mérettől, illetve hossztól függően egy- két, nem ritkán három vagy több hármas horoggal szerelik, melyeket a fatestűekben acéldrót rögzítés modelltől, gyártótól függően köt össze egymással valamint az orrkarikával.

Most már van kellő rálátásod, hogy el tudj menni és beszerezni magadnak a megfelelő csalit, utána pedig hajrá! Legyen sok fogásod!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202