Sneci.hu - Így válaszd ki a tökéletes feeder orsót
Olvasási idő: csak ~2 perc

Így válaszd ki a tökéletes feeder orsót

Mostanában egyre népszerűbbé válik a feederezés a horgászok körében.

Ezzel a modern technikával egészen rövid idő alatt is sok halat lehet kifogni - főleg, ha a legjobb felszerelést szerzed be hozzá! A feederezés a hagyományos fenekező módszer továbbfejlesztett változata. Rendkívül egyszerűen megtanulható, és kicsi az eszközigénye is. Azonban itt is fontos, hogy a megfelelő felszerelést válaszd ki, ami hosszú éveken át hű társad lesz a horgásztúrák során. Cikkünkben hasznos tanácsokkal látunk el, hogy hogyan válaszd ki a tökéletes feeder orsót, olvass tovább!

 

Milyen méretű feeder orsót válassz?

Az egyik fő szempont az orsó kiválasztásánál a méret. A 10-es, a 20-as és a 30-as számozásúak a kis méretűek, a 40-es, 50-es, 60-as darabok a közepesek, e fölött pedig már nagy méretű orsókról beszélünk. Egyes helyeken ettől eltérhet a számozás, találkozhatsz olyan gyártókkal is, akik a 10-es méretet 1000-esnek jelölik, vagy a méret száma elé teszik a csapágyszámot. A nagyobb méretű orsók esetén nő a zsinórtároló kapacitás, a szerkezet erősebbé válik, így nagyobb dobásokra leszel képes a használatával. Azonban ezeknek a daraboknak nagyobb a súlya is, így mindenképpen figyelembe kell venned a horgászbotod terhelhetőségét is.

 

Milyen fékrendszerek léteznek?

Az örök kérdés, hogy az első- vagy hátsófékes orsó a jobb? Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is, leginkább ízlés kérdése, hogy ki melyiket választja. Az elsőfékes darabok szélesebb határok között, finomabban állíthatók, viszont a hátsófékesek strapabíróbbak, jobban tűrik a nedvességet és a szennyeződést. Továbbá többféle kiegészítő fékrendszer is a rendelkezésedre áll, hogy tökéletesítsd a szerkezet működését. A nyeletőfék használatával a zsinór könnyedén lehúzható a dobról egy finom fékerő ellenében, így megakadályozhatod, hogy egy nagyobb hal lerántsa a botodat. A harcifék és a gyorsfék a hátsófékes botok segédeszköze, amellyel könnyedén tudod finomítani, módosítani a főfék működését.

 

Mennyire számít a csapágyak száma?

Az orsó esetén egy 4+1 csapággyal rendelkező darab tökéletes szolgálatot tesz a horgászat során. Kezdők esetén nem feltétlen kell ennél több. Amennyiben már haladó szintre fejlesztetted a tudásod, vagy szeretnéd jobb futásúvá tenni a szerkezetet, akkor választhatsz ennél több csapággyal rendelkező termékeket is.

 

Mire érdemes még odafigyelni?

További fontos szempont az orsó esetén, hogy mekkora a súlya, kényelmes-a a hajtókar fogása, és jár-e hozzá pótdob. Mindenképpen egy megbízható márka termékei közül válassz, így nem érhet negatív meglepetés az orsó használata közben. Nyilván az ár is meghatározó tényező. Egy középárkategóriás termékkel sosem lőhetsz mellé. Kezdőként rendkívül jól használható orsókat találhatsz már 30.000 Ft alatt is. Haladóként érdemes lehet egy felső árkategóriás darabot is kipróbálnod, biztosan érezni fogod a különbséget a kettő között. Egy prémium minőségű orsó szinte garantált út a sikerhez.

 

A Sneci kínálatában összegyűjtöttük számodra a legjobb minőségű feeder orsókat, hogy megkönnyítsük a választást. Nézd meg széles kínálatunkat, és rendeld meg a számodra leginkább megfelelő darabot!


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202