Sneci.hu - Így grillezd a halat mesterszakács módon
Olvasási idő: csak ~2 perc

Így grillezd a halat mesterszakács módon

Cikkünkben bemutatunk 4 halgrillező mestertrükköt, amelyektől 10 ujját megnyalja majd mindenki. Fontos: bárhol alkalmazhatók ezek a tippek, nemcsak a grillpartykon.

A hal grillezés előtt egy szóra: a hal bőrét hagyjuk meg

 

Receptek ezrei szedik vastagon és piros betűvel a részt, hogy a hal bőrét mindenképp távolítsuk el sütés előtt. Viszont ha sokszor szívtad a fogad amiatt, hogy a halhús szétesik, majd beesik a grillező rács közé, akkor van egy jó hírünk: grillezésnél meghagyhatod a hal bőrét. Így nyűglődnöd sem kell vele.

De mi van akkor, ha a hal keménybőrű? Akkor érdemes a bőr levételével kezdeni, mert maga a halbőr fogja meggátolni akkor, hogy a hús jól átsüljön. Hosszú órákat pedig egyikünk sem akarna állni a grillsütő fölött.

A grillező rács és a hal előkészítése: kenjük be őket sütés előtt

 

Az olaj szokott általában az embernek ilyenkor eszébe jutni először. A kenés miatt a hús se fog a rácsra ragadni, valamint megőrizheted sütés során a halak nedveségtartalmát, így nem lesz a hús sem száraz, mikor átsül.

Itt akár kreatívkodhatsz is egy kicsit: az olajhoz adj hozzá kenés előtt valamilyen grillfűszert mondjuk. Az eredmény: remek íz, még remekebb vacsora. A vacsora során persze tovább is fokozhatod az ízélményt a fűszerekkel. Nyert ügyed lesz már így is.  

A hal grillezése során számít a mivel, nem csak a hogy

 

A csipesz minden grillpartyn előkerül a fiókból, viszont mégsem az a legjobb választás. A csipeszt kiválóan helyettesítheti két keskenyedő végű fémspatula, amikkel pillekönnyedén tudjuk mozgatni a halat a rácson – illetve levenni is.

A hal grillezés és az időzítés

 

Mikor kell megfordítani a halat?

Ne nagyon piszkáljuk a halat, amíg az kétharmadában át nem sül. Hogyan lehet ezt megállapítani? Nagyon egyszerű. Ha ránézünk, és a hal széle és alsó fele még fehér, akkor még nyers. Nyers pedig kizárólag a hal teteje lehet. Ha a széle és az alsó fele már nem fehér, akkor fordíthatunk egyet.

De mikor van kész a hal teljesen?

Érdemes körbenézni a halon, hogy van-e még rajta áttetsző rész. Vagy épp azt megnézni, hogy elválik-e a grillező rács bordázatától. Ha nincsen rajta, ráadásul a grillrácstól is elválik, akkor biztosan kész van. Ha esetleg nem válik még el, vagy van még áttetsző rész a halon, néhány percig hagyd még sülni. Igyekezz a grillező rács felületére ugyanolyan vastagságú halakat rátenni.

Köszönjük, hogy olvastál, ne hagyd veszni a grilltudásod sem! Jó étvágyat az esti vacsorához, felejthetetlen élmény és felejthetetlen ízélmény lesz.


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202