Sneci.hu - IDŐJÁRÁS-HORGÁSZAT: 0:1
Olvasási idő: csak ~2 perc

IDŐJÁRÁS-HORGÁSZAT: 0:1

Bizonyára mindannyiunkban felmerült a kérdés, hogy milyen időszakban érdemes a leginkább kiszaladni horgászni! Ha egy horgászt kérdezel, az a válasza, hogy mindegyikben IS! Noha ezzel egyet tudunk érteni, szükséges górcső alá venni az egyes időjárási jelenségeket, hogy legalább azt tudjuk, mire számítsunk! Olyan ez, mint egy randi. Csak élőben derül ki, hogy mizu. Lássuk, milyen befolyással bír az időjárás a mi „randinkra”!

A halak étvágyát sok minden befolyásolja: míg nekünk általában húsimádó keddünk, torkos csütörtökünk, spagettihétfőink vannak, a halaknál már más a helyzet: étvágyukat leginkább a frontváltozások befolyásolják. Ha ezekkel a hatásokkal tisztában vagyunk, jóval nagyobb eséllyel indulunk el horgászni. Fontos azonban kijelenteni, hogy a fronthatás mindenképpen jó. Az azt megelőző napok azonban kevesebb sikert hoznak, olyankor a halak nem annyira éhesek.

Nézzük, mire számítsunk melegfront idején:

Légynyomáscsökkenésre, a hőmérséklet emelkedésére. Ti is frontérzékenyek vagytok? A fejetek, a hátatok, a csípőtök vagy a térdetek fáj? Megértjük a nyűgösséget. Pláne a halaknál: nekik nem fáj semmijük, maximum a foguk…valami harapnivalóra. A levegő páratartalma megemelkedik, a légnyomáscsökkenés következtében pedig gázok szabadulnak fel az iszapból, így a víz oldott oxigéntartalma csökken. A pontyok ilyenkor előszeretettel bandáznak a felső vízrétegnél, és pipálnak. Mielőtt bárki azt hinné, hogy rászoktatnánk őket a dohányzásra, szólunk, hogy a pipálás a pontyok ösztönös „velejárója”, ilyenkor hasznosítják fel maguknak a légköri oxigént. Tanulság: melegfront idején a pontyhalászat a módi. Kánikula idején azonban már nehezebb helyzetünk van, ilyenkor annyira nem kapósak. Mondhatnánk: kevés horgász-sztár született nyári hőségekben.

De mi a helyzet a hidegfronttal?

Jön a hűvös. Valószínűleg ez a mondat mindenkinek a kedvenc meteorológusának a hangján csengett fel a fejében. Ám a hűvös azért jó, mert olyankor a halak is sokkal nagyobb előszeretettel lesznek vacsorák…Meg kapások. Meg ilyesmik. Vagyis na: hidegfront idején a halak szívesen táplálkoznak.

Eső? Zivatarok?

Na jó, lehet, hogy ennek a cikknek tényleg van valamennyi köze a meteorológiához: jól öltözzünk fel zivatarok idején…és azonnal induljunk is horgászni, hiszen az eső nagy hatással van a vízre: oxigéndúsabb lesz tőle.

Mi a helyzet a széllel?

Általában erős szélben nem érdemes elmenni horgászni, ám a lenge, kedvező szél már sokkal inkább sarkallhat arra, hogy itt az ideje botot ragadni: állóvizeknél széllel szemben dobjuk be a csalit! Nyáron a ponty valószínűleg a fújás irányában lévő legközelebbi parthoz lesz közel – összetehetjük a két kezünk, hogy ez a jelenség nem függ a szél hőmérsékletétől. Legyen az meleg vagy hideg.

Áradás és apály

Az áradásnak és az apadásnak is nagy szerepe van a halak étvágyának alakulásában. A tavasz és a nyár beköszöntével az enyhe áradás mindig meghozza a halak éhségét. Ősszel ugyanez a helyzet a kisebb apadásnál. A víz melegedésekor a halak gyakrabban vesznek fel táplálékot – kivéve a túl sekély területeken. Itt ugyanis nyáron, a kánikulák idején a víz poshadt lesz. A levegőnek kevesebb a szerepe az étvágyuk alakulásában, ugyanakkor a hőingadozást a halak könnyen megérzik: szóval inkább azt mondanánk, hogy a levegő hatásának a vízhőmérséklet tekintetében van szerepe. Ebből adódik, hogy a vízmélység is fontos: a kisebb tavak hamarabb felmelegszenek, mint „nagytestvéreik.”

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb is!

 


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202