Sneci.hu - Horgászzsinór fajták - Melyiket válaszd?
Olvasási idő: csak ~2 perc

Horgászzsinór fajták - Melyiket válaszd?

Legyen szó bármilyen horgászmódszerről vagy technikáról, mindegyiknek van legalább egy közös pontja. A megfelelő zsinór kiválasztása minden módszernél hihetetlen fontossággal bír, hiszen a szerelék elkészítésétől kezdve a végső sikerességet is befolyásolja.

Ebben a cikkünkben a horgászzsinórok fajtáiról, vastagságuk megfelelő kiválasztásáról szeretnénk lerántani a leplet. Olvass tovább, hogy a horgászat következő szintjére léphess!

 

Milyen zsinór típusok közül választhatsz?

A zsinór rugalmas legyen vagy kemény? Lágy vagy nyúlékony? Milyen legyen a kialakítása? Rengeteg kérdés, rengeteg gondolkodással töltött idő. Most segítünk időt spórolni!
 

Többféle zsinór típus létezik, melyeket a horgászmódszer és a körülmények szerint kell kiválasztanod:

 • Fonott zsinór - A fonott zsinórok hatalmas népszerűségnek örvendenek, hiszen kiemelkedő szakítószilárdsággal, remek vastagsággal és lágysággal rendelkeznek. Több szálból készítik, majd ezeket a szálakat összefonják, ebben a technikában rejlik az ereje. Hihetetlen erősek, nagysúlyú dobások esetén tökéletes választás, ráadásul akár 100 méter feletti távolságnál is érzékenyek, a végszerelék legkisebb mozdítására is reagálnak.
   
 • Monofil zsinór - A horgászzsinórok egyik legelterjedtebb fajtája. Remek csomótűrés és felületkezelés jellemzi, ellenáll a vízben lévő akadályoknak.
   
 • Fluorcarbon zsinór - A monofil zsinór fajták közé tartozik, általában szinte teljesen átlátszó, észrevehetetlen. Kedvelt horogelőke és dobóelőke, de a pergető horgászok nagy kedvence is.
   
 • Nagyhalas zsinór - Ha kifejezetten nagy halra mennél, érdemes beszerezned egy nagyhalas zsinórt! Monofil és fonott zsinórokat is találhatsz ebben a kategóriában, de sokkal strapabíróbbak és vastagabbak.
   
 • Ólombetétes zsinór - A nehezebben meghorgászható, kövekkel, ágakkal teli vízterület megmentői. Tulajdonképpen egy ólomszállal megfűszerezett fonott zsinór, mely sokkal jobban ellenáll az akadályoknak.

 

Milyen tulajdonságok alapján dönthetsz?

Kiválasztottad a zsinór típusát? Sajnos a zsinór megvásárlása előtt még egy sor szempontot is figyelembe kell venned. De ne aggódj, segítünk! Először is gondolkodj el azon, hogy milyen víz mélysége, a vízben lévő akadályok, a meghorgászni kívánt terület és a kifogni kívánt kopoltyús nagysága és fajtája. A következő lépésben az alábbi tulajdonságok alapján még jobban szűkítheted a kört, míg meg nem találod a tökéletes példányt! Ezek a zsinór legfontosabb tulajdonságai, melyeket a gyártók feltüntetnek a csomagoláson:

 • szín (neon vagy klasszikus)
 • szakítószilárdság (kg vagy lbs)
 • hossz (m vagy yard)
 • vastagság (mm)
 • süllyedési paraméter (lebegő vagy merülő)
 • különleges tulajdonságok (extra erős, UV álló)

 

Kiválasztottad a tökéletes zsinórt? Találd meg álmaid felszerelését webshopunkban és irány a part!

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzuk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202