Sneci.hu - Horgászat gyorstalpaló kezdőknek
Olvasási idő: csak ~3 perc

Horgászat gyorstalpaló kezdőknek

Ingergazdag világban élünk. A technika felgyorsult, egyre több dologra kell koncentrálnunk, egyre több dolgot kell észben tartanunk. A horgászat azonban mindig kikapcsolja az embert. Elszeparál, megnyugtat, aztán visszaenged. Kiereszted a fáradt gőzt, ami úgy sípol, mint egy hajókürt. Hogy miért addiktív a horgászat? Mi az, amit javít ez a türelem-sport? A cikk e kérdésekről elmélkedik. Beszélgessünk a sportról úgy, hogy imitáljuk: ülünk és várjuk a közös kapást. Ez itt egy horgászat kezdőcsomag allin.

Alapkövetelmény: ismerd a környezeted! Légy cserkész! Ott segíthetsz magadnak, ahol csak tudsz. A térismeret elengedhetetlen a horgászok körében. Stoppold le magadnak a tavak legkapósabb szegmenseit, hogy tied legyen a nagy kapás! Ismerd meg saját világod egyik szegmensét a horgászat prizmáján keresztül! Ha ilyen helyekben tiptop vagy, olyan, mintha lenne benned egy térkép a megnyugváshoz. Bizonyos kérdésekben azonban érdemes tisztán látni: elég tiszta a part, hogy könnyen magunkévá tegyük a szó nem poénos jelentésében? Van a tónak árnyékos, jól megközelíthető része? Vannak egyéb zavaró tényezők? (Emberek, zajok, stb…)

Alapkövetelmény 2: A horgászat türelemre tanít. Esetünkben a türelem nem rózsát, hanem a kapást terem. Bár a halat elnevezheted attól „Kicsi rózsám”-nak vagy „Virágom”-nak: tükrözd névadással, mennyire büszke vagy életed nagy kapására! Tehát: Lassulj le! Gondolataid a tempóddal szinkronizáld. És mielőtt azt hinnéd, épp hipnotizálunk, elmondjuk, a horgászat a türelem és a tempó közös játéka. Milyen halat ajánlunk egy ilyen laza állapothoz? A sügérhorgászat ilyenkor ideális. A sügérek agresszívek, amelyet saját magabiztosságunkkal kompenzálhatunk!


Tipp: Közelítsd meg lelki békéd csónakkal! Milyen halat ajánlunk csónakázáshoz? Ha beeveztél az idill közepére, máris a harcsahorgászat kellős közepén találhatod magad! Ha egy romantikus filmbe csöppennél, akkor ki kell próbálnod! Főleg éjszaka. Igen nagy türelem szükséges ehhez a halfajhoz, de a türelem mindig tanulható. Ez igencsak mélyvíz - szó szerint. Mélyítsd tovább saját szenvedélyeddel! 

Milyen halat ajánlunk, ha inkább a parton pecáznál? Ha most nem vagy romantikus kedvedben, akkor a naphal a Te embered… Halad. Induljon a naphalászat! A legtöbb édesvízben honos naphal igen sok időt tölt vízpartközeli, sekély vizekben, így a kapás-statisztikád (nem tudjuk, van-e ilyen kifejezés, most már van) egyből megdobja.

Vagyis: Legyen szó akár naphalról, akár sügérről, a horgászat alapvetése mindig a türelem. Erre építsd rá az időzítést! Tudnod kell, mikor kell rántani egyet a boton. És itt most szigorúan csak a horgászbotra gondolunk. Ha ezek megvannak, akkor a harmadik építőelem a precizitás és a kifinomultság. Rendelkezz felszereléssel, amelyet hajlandó vagy kellően tisztítani! (Hogy milyen orsót válassz magadnak, arról itt írtunk korábban: https://sneci.hu/jol-kell-orsot-valasztani; és hogy milyen csalit a pergetéshez, arról itt: https://sneci.hu/ilyen-csalit-valassz-a-pergeteshez) Kerülj összhangba az időddel: a horgászat felerősíti az időérzéked minden formáját! Tudj időzíteni, és értsd a türelemjáték szabályait! Hozd szinkronban önmagad önmagaddal. A horgászat sport és önismeret is egyben.

Miért sport, mikor csak ülsz? A sportnak ma már sokkal tágabb a definíciója. Viszont fontos kiemelni: a sport sosem volt csak a testedzés jelentéskörén belül. Inkább fordítva: a sport testedzés, ugyanakkor a mentális egészség megőrzése és fejlesztése. Önmagad közelebb hozása saját magadhoz. Ha a sakkal az összefüggéseket látod át könnyen, a horgászattal az időt lassítod le magad körül és a fejedben. Ezért épülhetnek rá versenyszámok: az emberek olyan készségei kellenek hozzá, amelyek mérhetőek és versenyeztethetőek.  A sport a test és az elme képességeinek fejlesztése egyszerre. 

És miért addiktív? Az ember szervezete, éppúgy, mint a gyorsasághoz, a lassabb tempóhoz is képes hozzászokni. Ám a tempó hirtelen felgyorsul, amikor megjelenik az adrenalin és a kockázat: a kapás. Ki ne szeretne egy trófeát szerezni élete legnagyobb versenyén? A nagy halnál mindig van nagyobb hal. De egy nagy halnál nincs nagyobb trófea. Lassítsd le az időt, hogy az aztán felgyorsuljon! A horgászat pedig pont ebben fog segíteni! Tetszett? Olvasd el többi cikkünket is!

 


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202