Sneci.hu - Horgásszunk nyáron! De hol, mikor és mivel?
Olvasási idő: csak ~2 perc

Horgásszunk nyáron! De hol, mikor és mivel?

Az utóbbi napokban kétségtelenül beköszöntött az igazi nyár. Sőt, inkább beütött. A 30+°C hőségben legszívesebben csak a vízparton heverésznénk egész nap: jól behűtött sör, nézzük, milyen alakúak a felhők, miközben azt kívánjuk, bár önként ugrálnának a halak elénk. Azt gondolod, hogy a nagy melegben a halak is inkább lustálkodnak? Csak rossz helyen keresed őket! Cikkünkből kiderül, hogyan és hol érdemes keresned a pikkelyeseket a nyári kánikulában. Egy korábbi cikkünkben már kitárgyaltuk az időjárást, nézzük meg, a forró kánikula változtat-e bármit is a helyzeten!

A legtöbb állóvizünk hőmérséklete elérte a 25°C fok körüli hőmérsékletet, amely nagyban befolyásolja a halak tartózkodásának helyét és még az étvágyukat is. Ha rossz helyen, rosszkor és rossz etetőanyaggal próbálkozol nem csoda, ha egész nap mozdulatlan a kapásjelző karika vagy az úszó.

 

Az első nagy kérdés: HOL vannak a halak?

 

Egészen lehúzódnak a fenékre vagy inkább a vízfelszín közelében találjuk meg őket? Egyáltalán érdemes útnak indulnunk az őrjítő melegben?

A vizek hőmérséklete mélységtől függően változik. Ez fokozottan igaz kánikulában! A nagy melegben általában a halak is a hűvösebb helyeket kedvelik, mélyebb vizekbe húzódnak. Ez nem feltétlenül csak a feneket jelenti. Eltérő rétegek találkozásában lelhetőek fel a halak, így speciális etetőanyag, csali és felszerelés szükséges. És a legfontosabb: a türelem…ami jelen esetben sok halat terem! Mert ugyebár rózsából nem lehet halászlét főzni.

 

Milyen a halak kapókedve?

 

A levegő hőmérséklete általában nem befolyásolja a halak kapókedvét - persze, amíg van elég oxigén és ha elég mély a víz! 1-1,5 méter mély tavakban hiába próbálkoznánk, hiszen akkor a víz hőmérséklete is túl magas. Mélyebb vizekben a levegő hőmérséklete nincs nagyon befolyással halak kapókedvére, a jó horgász inkább a frontokra figyel!

 

A melegfront hatása:

 

A levegő páratartalma ilyenkor jelentő mértékben megemelkedik, a légnyomás pedig csökken, emiatt gázok szabadulnak fel az iszapból, így csökken a víz oldott oxigéntartalma is. A pontyok ilyenkor inkább a felső vízrétegbe csoportosulnak, „pipálással” próbálnak több oxigénhez jutni.  Ilyenkor nem igazán kapnak a halak, hiszen legtöbbjük nem a napi betevőért, hanem az életben maradásáért küzd.

 

A hidegfront hatása:

 

A horgásznak megkönnyebbülést hoz a hidegfront - időjárás és kapás tekintetében is. A hűvösebb levegővel újra megérkezik a halak étvágya, ezekben a napokban sokkal szerencsésebbek lehetünk a kopoltyúsokkal.

 

A nyári eső és szél aranyat ér!

 

Nagyon megéri akár záporban, zivatarban is horgászni indulni. Az eső miatt a víz oxigéndúsabb lesz, így nagyobb lesz a kapókedv. Ugyanez a helyzet a széllel. Fodrozza és megmozgatja vizet, így az oxigén a mélyebb rétegekben is eljuthat. Régi igazság: az állóvizeken széllel szemben érdemes bedobni a csalit, mert a szél a „horgászra viszi a halat”!

 

Jó hír! Amikor melegszik az idő, nő az étvágy

 

Ahogy emelkedik a vizek hőmérséklete megváltozik a halak testhőmérséklete, ezáltal az anyagcseréjük felgyorsul. Míg el nem éri a víz a 25°C-ot, addig tart ez a szerencsés állapot. Sokak azt vallják, hogy ilyenkor minél büdösebb a csali, annál jobb. Ezekben a napokban erjesztett kukoricával vagy fűszeres csalival és etetőanyaggal nem foghatunk mellé. A lényeg: legyen intenzív és bódító!

Reméljük cikkünk segített abban, hogy túllendülj a nyári balszerencséden! Köszönjük, hogy olvastál, találkozunk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202