Sneci.hu - Hogyan válaszd ki a tökéletes bojlis orsót?
Olvasási idő: csak ~2 perc

Hogyan válaszd ki a tökéletes bojlis orsót?

A bojlis horgászat izgalmas és kihívást jelentő módszer, mely kifejezetten a pontyokra specializálódott, közülük is a nagyobb halakra fókuszál.

Azonban a sikeres bojlis horgászathoz elengedhetetlen egy jó minőségű és megfelelően kiválasztott bojlis orsó. Ez a cikk segíteni fog neked abban, hogy megtaláld a tökéletes bojlis orsót, mellyel kapitális pontyokat akaszthatsz. Fedezd fel a bojlis horgászat varázsát és készülj fel a nagy fogásokra!

A bojlis horgászat gyönyörűsége

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a bojlizás az egyik legnagyobb léptékben fejlődő horgászmódszer. A fejlődés mértékét meg is hálálják a horgászok! Elképesztően népszerű pecás társaink körében. Na de miért is megy csodaszámba a bojlis módszer? Röviden: mert elképesztően hatékony! A bojlik legfontosabb összetevői különböző hallisztek, húslisztek, növényi lisztek, természetes kivonatok, olajok és mennyeien csábító aromák. Ezeknek az intenzív csodagolyóknak egy kis bajszos pikkelyes sem tud ellenállni.

A bojlizás több mint egyszerű horgászmódszer, egy igazi életforma!

A megfelelő bojlis orsó kiválasztása

Nem könnyű megtalálni a tökéletes pontyozó orsót, de most megkísérelhetet ezt a “lehetetlent”. A következőkben a legfontosabb szempontokat vesszük górcső alá.

Mekkora bojlis orsót válassz?

Az aranyszabály, hogy - mint általában mindig - most is a meglévő bothoz válaszd ki az orsót! Másodszor pedig tedd fel magadnak a kérdést: mekkora dobás a cél?

E két elhanyagolhatatlan tényező határozza majd meg a pontyozó orsódat. A 3,00 méter, a 3,60 méter és a 3,90 méter bojlis botokhoz nagy zsinórkapacitású orsókat célszerű választanod. Jó technikával és egy verhetetlen bot&orsó kombóval akár 150  feletti távokat is meghorgászhatsz.

Nyeletőfék mindenek felett

A nyeletőfékes orsó a bojlis horgászok igazi Jolly Jokere. Ezek a kereplő csodák olyan dupla fékrendszeres peremfutó orsók, melyeken egyetlen billenő kar elfordításával ki lehet kapcsolni az orsó fő fékjét, így az ellenfél, tehát a hal ellenállás nélkül húzhatja le az orsó dobjáról a zsinórt.  Persze addig, amíg Te is ezt szeretnéd! Aztán, ha sikeresen visszakapcsoltad a fő féket, kezdődhet is a fárasztás!

 

 

Gyorsasága és sima futás

Az orsó gyorsasága és sima futása szintén nagyon fontos szempont nagyhalas pontyhorgászatnál. A gyorsaság lehetővé teszi, hogy gyorsan be tudd húzni a horogelőkét, ha a hal ráharap. Emellett a sima futás segít elkerülni a zsinór gubancolódását és a szakadást. A minőségi csapágyak és az orsó megfelelő beállítása biztosítja ezeket a kulcsfontosságú tényezőket.

 

Nem szeretnél a kifogástalan szett összeállításával bajlódni? Nézz szét bojlis szettjeink között és találd meg új szerelmedet!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202