Sneci.hu - Hogyan készítsd – tájkép a kertben
Olvasási idő: csak ~2 perc

Hogyan készítsd – tájkép a kertben

Az ember maga szereti megteremteni a dolgait: nincs ez másképp a horgásztavak esetében sem. Új cikksorozatunk első részében azt vesszük szemügyre, hogyan is kell egyszerűen és gyorsan összerántani a kertünkben egy kis halastavat, amely aztán otthonunk ékes dísze lesz! Az ember maga szereti megteremteni a dolgait: nincs ez másképp a horgásztavak esetében sem. Új cikksorozatunk első részében azt vesszük szemügyre, hogyan is kell egyszerűen és gyorsan összerántani a kertünkben egy kis halastavat, amely aztán a otthonunk ékes dísze lesz!

A megfelelő hely a legfontosabb

Mindennek megvan a helye és az ideje. Ha halastavat akarsz készíteni, akkor mi a már fent említett kertet javasoljuk. Fontos, hogy a tó a kert dísze legyen, jól mutasson, ne legyen útban. A kerti wc-t például ne csak a halastavon keresztül lehessen megközelíteni, mert az egy-egy alkalommal nagyon útban lesz egyeseknek. Legyen közel hozzánk, hiszen azért készül, hogy mások is szemügyre vehessék. Ha a szomszéd halastava mindig zöldebb, akkor nyert ügyed van: rég rossz, ha egy halastó zöld. A növények miatt ajánlott egyébként a félárnyékos környezet.

Felmérés: a méret és az alak meghatározása

Kell először az alak – lehetőleg ne százszög alakú legyen. Ezután kellenek az arányok. Igyekezzünk belőni a tökéletes méretet. Ha épp a sarokba kívánjuk kiépíteni, foglalja is be azt a sarkot, ne olyan legyen, mint a DVD logo, amelyik sosem találta el a TV-képernyő sarkát, akármeddig néztük.

A meder kiásása

Itt kezdődik a munka piszkos része. Ezzel ülteted át a valóságba az elképzeléseid. Ha megvan a hely, a forma, a méret, akkor jöhet a kétkezes munka. Érdemes a növények telepítése miatt lépcsős formát kialakítani, az élesebb köveket vagy gallyakat pedig eltávolítani. Ha a talaj túlságosan egyenetlen, szórjunk rá homokréteget, az segít kiegyenlíteni a durva talajt is. Ez azért is jó, mert a fóliát, amit csak később helyezel el a medencében – lást lentebb, nem sérti a sok kiálló dolog. Igyekezz arra törekedni, hogy a tó a természetességet tükrözze! Nem a Taj Mahalnak ásol pincesort, ne görcsöld túl az ásást sem, nem kell mérnöki pontossággal mindent elkészíteni.

Textília-borítás

A kerti tó fontos anyaga az úgynevezett geo textília, amelyet aztán a homokra terítünk. Simítsuk el rajta, majd győződjünk meg arról, hogy nem sértheti meg semmi. Töltse ki a teret!

Tófólia

Ha nem volt elég eddig az anyagismeretből, akkor dobunk be még egy fedőanyagot: a tófóliát. Óvatosan terítsük ki és egyengessük el a kivájt meder alján. Nem szabad gyűrődnie, fodrozódnia. A kilógó széleket visszahajtjuk, a tó pereme között sziklákkal rögzítjük, valamint a kiásott föld egy részével aztán eltemetjük.

A már korábban is említett növények

A tóba gyökeresen vagy kaspóstól fogjuk elhelyezni a növényeket. A mélyvízi növényeket, mint a tavirózsa például, helyezzük a meder aljára, míg a virágzókat a legelső lépcsőfokra. Itt válik fontossá a lépcsőzetesség. Lásd fent.

A kvintesszencia: nincsen tó víz nélkül

Töltsük fel a tavat! Ügyeljünk a nyomásra, ne fröcsköljünk, csak gyengén folyassuk bele a vizet, hogy ne tiporjuk el a növényeket. Ha megtelt, már csak egy utolsó puzzle darab hiányzik az összképből, ami

A díszítés:

Ha tóról van szó, akkor a vízi játékok és egyéb díszek mennyisége is tengernyi… Tavi. Akár egy csobogó, akár egy kis szökőkút képes festői tájjá varázsolni egy szimpla kistavat is. Vegyük körbe aztán növényekkel: sással vagy egyéb könnyen karbantartható növényeket válasszunk!

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202