Sneci.hu - Hogyan hat a nyári meleg a halak étvágyára?
Olvasási idő: csak ~2 perc

Hogyan hat a nyári meleg a halak étvágyára?

Végre itt a nyár, megérkezett a meleg. Ilyenkor minden horgász szívesen tölti a napját kint a tóparton. 

Egy kellemes fuvallatnak, egy behűtött sörnek és a horgász cimborák társaságának hatására sokkal elviselhetőbb lesz a hőség. Azonban ilyenkor észrevehetően lecsökkenhet a kapások száma. Amíg minket szinte kiüldöz a meleg a négy fal közül, addig a halakra teljesen más hatással van a nyári időjárás. Ahhoz, hogy sikeresen horogra csalhass egy nagyméretű pontyot vagy éppen kedvenc ragadozó halaid egyikét, tisztában kell lenned vele, hogy mikor érdemes a kifogásukkal próbálkoznod. Olvasd tovább cikkünket, és tudj meg minden szükséges infót a halak étvágyával kapcsolatban.

 

A hőmérsékletváltozás hatása a halakra

Ahogy egyre nő a hőmérséklet, a tavak vize is egyre melegebbé válik. Kezdetben ez a melegedés rendkívül kedvező hatással van a kapókedvre. Mivel az emelkedő vízhőmérséklettel fokozatosan rövidül a halak emésztési ideje, így egyre több táplálékra van szükségük. A folyamatos éhség pedig a kapások számának növekedését okozza. Azonban egy idő után ez a folyamat megfordul. 25 °C feletti vízhőmérséklet esetén folyamatosan csökken a halak kapókedve. Inkább elbújnak a vizek mélyebb, hidegebb rétegeibe. Egy tapasztalt horgásznak viszont ez sem okoz problémát. Nem kell búcsút intened a horgász felszerelésednek, amint beköszönt a 40 °C, csak tudnod kell, hogy mikor és hol keresd az igazán nagy fogásokat.

 

Mikor érdemes horgászatra indulnod?

Melegfront esetén inkább a strandtáskát vidd magaddal, vagy próbálj egy árnyékos helyen hűsölni, a halak is ezt teszik. Ilyenkor lecsökken a víz oxigéntartalma, ami jelentősen megnehezíti számukra az életet. A pontyok hajlandóak még a vízfelszínre is felúszni, és pipálással próbálják kinyerni a levegőből az oxigént. Ilyenkor az életben maradásért küzdenek, így hiába próbálkoznál akár a legegzotikusabb csalival is, a táplálkozás háttérbe szorul a halak számára. Azonban a hidegfront sokkal kedvezőbb lehetőségekkel kecsegtet. A hatására jelentősen megnő a halak étvágya. Érdemes kihasználni ezeket az alkalmakat, és horogra csalni kedvenc halaid egyikét. Eső, zivatar után is nő a kapókedv, mivel a csapadék hatására megnő a víz oxigéntartalma. A szél is fodrozza, felkavarja a vizet, ami szintén kedvező a halak számára.

Ha nyáron is szeretnél kapásokban gazdag horgászatot, akkor vedd figyelembe az időjárást és használj erőteljes aromájú csalikat! Ezek rögtön felkeltik a kevésbé éhes halak figyelmét is. A Sneci horgászwebáruház kínálatában pedig minden szükséges eszközt megtalálhatsz a sikeres nyári horgászathoz.


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202