Sneci.hu - Hogyan hat a Hold a kapásra
Olvasási idő: csak ~1 perc

Hogyan hat a Hold a kapásra

A jó horgász nemcsak a vizet, az eget is figyeli. A hőmérsékleten, az évszakon és az időjáráson kívül a Hold állása is nagyban befolyásolhatja a halak kapókedvét. Ne bízd a véletlenre a horgászatot! Most mindent megtudhatsz a szolunáris naptárról.

 

Mi az a szolunáris naptár?

 

Az 1920-as években John Alden Knight rengeteg faktort vizsgált meg, melyek hatással lehetnek a halak viselkedésére. A sok tényező közül a Nap, a Hold és az apály-dagály faktort vizsgálta meg mélyrehatóbban. Ez a három jelenség együttesen nagy hatással bír a tengeri és édesvízi halakra egyaránt. Vannak olyan időszakok, amikor a kapási kedv sokkal nagyobb az átlagosnál, Knight kutatása szerint ezek az időszakok egybeesnek azzal, amikor a Hold és Nap együttes ereje a legnagyobb. Ezek alapján készült el az úgynevezett szolunáris naptár, amit a horgászok naptárának is nevezünk. 

A szolunáris naptár gyakorlatilag egy táblázat, mely segítségével a horgászok tájékozódhatnak az aznapi kapásokat illetően, a Hold és a Nap élőlényekre gyakorolt hatásán alapszik. A pezsgő vizet és a csendes horgásznapokat is megjósolhatjuk vele.

A szolunáris naptárról nagyon megoszlik a horgászvilág véleménye. Vannak, akik egyáltalán nem hisznek benne, de vannak, akik szentírásként tekintenek rá. Az bizonyos, hogy a feljegyzések szerint tengereken jobban megfigyelhető jelenség, bár a hazai vizeken is be szokott válni. 

 

A naptár szerint megnövekedett aktivitás tapasztalható:

  • újholdkor és holdtöltekor

  • amikor a major vagy minor periódusok a napkelte (-nyugta) idejére esnek

  • amikor a major vagy minor periódusok periódusok a napkelte (-nyugta) és a holdkelte (‐nyugta) idejére esnek

  • amikor a major vagy minor periódusok a napkelte (-nyugta) és a holdkelte (-nyugta) idejére esnek újhold vagy holdtölte napján

Sneci tipp:

 

A horgászat során kifogott halainkat a fogási naplóba kötelező vezetnünk. Érdemes megfigyelni a benne a fogások időintervallumát a szolunáris táblázat igazolásához. Ha valóban a fent említett időszakokban volt több fogásod, akkor máskor már a naptárhoz igazodva időzítheted a horgásztúráidat.

 

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202