Sneci.hu - Hazánk leggyorsabb halai
Olvasási idő: csak ~1 perc

Hazánk leggyorsabb halai

Gondolkodtál már azon, hogy melyek azok a pikkelyesek, amik a gyorsaságukkal tűnnek ki a tömegből? 

Ebben a cikkünkben bemutatjuk a TOP3 hazai halat, amelyek szélsebesen szelik a vizet, Olvass tovább!

 

Szivárványos pisztráng

A dobogó első helyén egy olyan halunk áll, aki az 1880-as években költözött hozzánk egészen Észak-Amerikából. Pisztrángos patakjainkban gyakori vendég, sőt kisebb folyóink gyorsabb folyású szakaszain is találkozhatsz vele. A Bükk hegységben található Szinva-patak, a Gradna-patak, valamint hazánk nyugati határán lévő Gyöngyös és Pinka patak, valamint a Zala folyó is remek pisztráng horgászatra. Teste hosszú, oldalról kissé lapított, magas faroknyéllel rendelkezik. Fejét és úszóit rengeteg fekete pötty tarkítja. Oldalvonala mentén széles, vöröses sáv húzódik, mely a szivárvány színeiben ragyog, ha megpillantjuk a víz felszínén. Akár az 50 centiméteres hosszt és a 10 kilogrammos súlyt is elérheti. És lássuk azt, amiért a leggyorsabbak listáján az élre került: másodpercenként akár 8 métert is meg tud tenni, akár 28,8 km/órával is hasíthatja a vizeket. A második helyezettől nagyon elhúzott, szinte vetélytárs nélkül ül az első hellyel járó trónon.

 

Sebes pisztráng

Ez a pisztráng a Kárpát-medencében is őshonos, Magyarországon a középhegységek erős sodrású patakjainak lakója, valamint néhány folyónk gyorsabb szakaszain is fellelhető. Teste erősen nyújtott és oldalról lapított, pikkelyei aprók, feje tompa orrú, szájnyílása pedig rendkívül széles. Teste zöldes vagy barnás színben pompázik, oldalát sötét és fehér pöttyök díszítik. Testhossza 20-70 centiméter, a méretesebb példányok a 20 kilogrammos tömeget is elérhetik! Ha ezekről az ismertetőjegyekről nem, a gyorsaságáról lehet, hogy felismered: 3,26 métert is megtehet másodpercenként, 10,8 km/órával száguldozhat a vízben.

 

Csuka

Harmadik helyezettünket már mind jól ismerjük. Jellegzetes külsejét, horgászatát, szokásait, fellelhetőségét már valószínűleg minden horgász kívülről betéve tud. Azt azonban, hogy az egyik leggyorsabb halunk, nem biztos, hogy tudtad! A csuka, az  egyik legvérengzőbb ragadozó pikkelyesünk 2,86 métert is megtehet másodpercenként, 7,2 km/órával úszott fel a dobogó harmadik fokára.

 

Szeretnél még több érdekességet megtudni? A Sneci magazin hetente érkezik az izgalmasabbnál izgalmasabb cikkekkel! Érdemes fellapoznod!

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202