Sneci.hu - Halvédelem a horgászatban - "catch and release"
Olvasási idő: csak ~3 perc

Halvédelem a horgászatban - "catch and release"

Napjainkban egyre elterjedtebb a "catch and release" (fogd meg és engedd vissza) kifejezés, ami a régi idők hús alapú horgászatát napjainkra sporttá teszi. Míg régebben azért horgásztunk, hogy a fogásunk a nap végére az asztalra kerüljön, manapság sokan űzik ezt a hobbit sportszerűen. Ahhoz, hogy a megfogott halak továbbra is élhessék életüket a vízben, kíméletes visszaengedésre és megfelelő bánásmódra van szükség.

A sporthorgász filozófiája: Tisztelet és felelősség

A sporthorgászat egyik alapvető elve, hogy a halak egészségét és jólétét előtérbe helyezzük. Ez nemcsak etikus hozzáállás, hanem hosszútávon fenntartható horgászati gyakorlat is. A horgászvizek halállományának megőrzése érdekében fontos, hogy a horgászok tisztában legyenek a halvédelem alapvető szabályaival és eszközeivel.

Halvédelmi eszközök

A modern horgászvizek megkövetelik a sebfertőtlenítő és a pontymatrac, pontybölcső használatát, ezzel is növelve a halak életben maradási esélyeit. Ezek az eszközök nemcsak a halak, hanem a horgászok számára is könnyebbé és biztonságosabbá teszik a horgászatot.

Pontymatrac és pontybölcső

Mivel nem látunk a megfogott halak fejébe, így nem tudjuk, mikor fognak megugrani vagy megmozdulni. Ezért van szükségünk a korábban említett pontymatracra és pontybölcsőre. Ebben az esetben a kezünkből kieső hal nem a földre esik, hanem egy párnázott, biztonságos helyre. A nagy méretű halakat ajánlott pontymatrac helyett inkább pontybölcsőbe fektetni, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Sebfertőtlenítő

A halak visszaengedése előtt elengedhetetlen, hogy kezeljük a horog által okozott sebeket. A sebfertőtlenítők segítenek megelőzni a fertőzéseket és gyorsabb gyógyulást biztosítanak a halak számára

Ajánlott termékek: A halak védelmében

Dr. TOBI Szájfertőtlenítő spray 50 ml

Ez a spray kiváló választás minden horgász számára, aki biztosítani szeretné a halak gyors és hatékony sebkezelését. Dr Tobi szájfertőtlenítő spay egy teljesen antibakteriális, antiszeptikus fertőtlenítő spray, mely a halak sérüléseire és a horog által ütött seb kezelésére nyújt ideális megoldást.

Használatával elkerülhető a sebek elfertőződése, majd egyéb betegségek kialakulása. Biztonsággal eszközölető még a külső sérlések, akár pikkelyvesztések kezelésére is.

Masszív, jól záródó, műanyag pumpás flakonban, 50 ml-es kiszerelésben kerül forgalomba, mely rendkívül gazdaságos felhasználhatóságot nyújt a horgászoknak.

Link a termékhez

Stég Clini Carp 30ml

A Stég Clini Carp 30 ml sebfertőtlenítő szintén remek választás, gyors segítséget nyújt a halak sebei kezelésében.

A regeneráló és gyulladáscsökkentő bázisú hatóanyagán túl olyan adalékot tartalmaz, amely rátapad a halra, így a fertőtlenítő hatása az elengedett halról sem mosódik le azonnal!

Megvédi a halakat a bakteriális fertőzésektől, a gombás megbetegedésektől, sebek, fekélyek elfertőződésétől. A horog okozta sebek és nyálkahártya sérülések kezelésére egyaránt alkalmas.
Link a termékhez

Delphin Eazy SAFE 95x45x20cm Pontybölcső

A Delphin Eazy SAFE pontybölcső gond nélkül elbírja a legnagyobb halakat is. Az alapját 22mm átmérőjű acél szerkezet alkotja. Ennek köszönhetően nagyon jó a stabilitása, nem dől fel. A használt gumírozott anyagnak több előnye van. Horgászat végén elég kitörölni és nem kell várni, hogy megszáradjon. Ráadásul könnyen mosható és nem szívja magába a kellemetlen szagokat. Mindkét végén hálós anyag van belevarrva, merre a víz ki tud futni.

Az EazySAFE rendelkezik takaró anyaggal, melyen tépőzár van. A lábak csuklós tappancsokkal vannak ellátva, így jól illeszkednek a terephez, nem süppednek bele ha puhább a talaj.
Link a termékhez

CarpZoom 120x69x43cm Fix Lábú Állványos Pontybölcső

Ezt a fix lábú állványos pontybölcsőt nagyfokú stabilitás jellemez, alapját egy rendkívül erős alumínium váz adja. A masszívkialakítás ellenére könnyű felállítani, teljesen összecsukható, és egyszerűen szállítható. Praktikus hord táska jár mellé.

120x69x43 cm-es mérete és a benne található párnázott matrac biztonságos választássá teszi.
Link a termékhez

CarpZoom Pop Up 92x55x21cm Pontybölcső

A CarpZoom Pop Up egy ovális kialakítású, összecsukható pontybölcső. A halak védelme érdekében 5 centiméter vastagságú, vízálló PVC-vel borított matrac kapott helyet benne. A kiemelhető matrac pillanatok alatt lemosható, gyorsan szárad.

Mérete 92x55x21 centiméter, így akár a kapitális méretű pontyok esetében is tökéletes.

Kiváló választás, a bojlisoknak és minden olyan horgásznak, akiknek fontos, hogy a halakat épen, sértetlenül helyezze vissza a vízbe.
Link a termékhez

By Döme Team Feeder 85x40x20cm Pontybölcső

A By Döme Team Feeder pontybölcső kompakt méretének és magasított oldalfalának köszönhetően megakadályozza, hogy a halak kiugorjanak belőle.

A matrac alja és oldalfala bélelt, így óvva a halakat a sérülésektől. Fülei erősítettek, így a matracot akár egy kapitális hallal együtt is el tudjuk cipelni a vízig, anélkül, hogy annak leszakadásától kellene tartani.

Kialakításának köszönhetően a két nagy fület ráhajtva, bezárható a matrac, meggátolva a hal kiugrását, akár mérlegelés vagy szállítás során.

190 D nylon borítása gondoskodik arról, hogy az eszköz könnyen száradjon, és tisztítható legyen.
Link a termékhez

A sporthorgászat lényege a halak tisztelete és védelme. A megfelelő eszközök használatával nemcsak élvezetesebb és sikeresebb horgászatban lehet részünk, hanem hozzájárulunk a halállomány fenntartásához és a természet megóvásához is.


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202