Sneci.hu - Hogyan védjük és kiméljük a halat, mielőtt visszaengedjük?
Olvasási idő: csak ~2 perc

Hogyan védjük és kiméljük a halat, mielőtt visszaengedjük?

Hogyan védjük és kíméljük a halat, mielőtt elengedjük?

Az igazi sporthorgászok óvják és védik a halállományt. A horog azonban ritkán válogat, és ha egy igazán kapitális példányt fogunk ki, érdemes felkészülnünk a megfelelő módszerekkel és eszközökkel, hogy a hal visszaengedése során biztosítsuk azok egészségét, az okozott sérülések gyógyulását. 

Catch and realase szemlélet és módszer

A Catch&Release szemlélet, miszerint a kifogott halat „fogd meg és engedd vissza”, a halak védelme érdekében alakult és alakul a mai napig.

Ez a kezdeményezés olyan Európán is átívelő mozgalommá nőtte ki magát, amely hazánkban is egyre szélesebb körben terjed, olyannyira, hogy az egyes horgásztavak megújítva működési szabályzatukat, már a halak védelmét állítja középpontba, elvárva és megkövetelve a horgászoktól egyes halvédelmi eszközök használatát.

A halak kíméletes kezelése egyre szélesebb körben terjed

A halak kíméletes kezelése felé tehát egyre több figyelem fordul és ez rendben is van így. Hiszen túlélésük nagyban függ attól, hogy mi, horgászok, hogyan is bánunk velük.

Amennyiben azonban figyelmesen és körültekintően szeretnénk eljárni annak érdekében, hogy ne szenvedjenek komoly, maradandó sérüléseket a velünk való küzdelem során, bizony be kell szereznünk jó néhány, a kíméletes bánásmódot támogató, modern, halvédő eszközt.

Tároljuk kíméletesen a kifogott, még élő halat – mindenki jobban jár vele

Minden horgász tudja, aki horgásztavakon űzi szenvedélyét, hogy a kifogott halat tilos hosszan tárolni. Ennek természetszerűen elsődlegesen a halakat érintő élettani okai vannak, így azokat minél rövidebb időn belül vissza kell juttatni a vízbe, vagy legalábbis csak annyi ideig szabad a parton tartani, amennyit feltétlenül szükséges.

A megfelelő tárolás és a kíméletes bánásmód, valamint a sebfertőtlenítő körültekintő alkalmazása a halak esetén tehát kiemelten fontos, főleg a nagy testű halak esetében.

Oldalfalas matracok , bölcsők, pontybölcsők használata

Rövid idejű tárolásukat a legkíméletesebben olyan bölcsőkben, oldalfalas matracokban oldhatjuk meg, mint például a Luxus pontymatrac 90x 40x 20cm, amelyek mérete megfelelő, oldala, alja pedig vastagon bélelt, párnázott, ezáltal elkerülhetők a horzsolás és ütődés okozta sérülések.

További halvédelmi „okos-módszerek”

Azonban nem elég az, ha valaki birtokol ezekhez hasonló zsákot, vagy bölcsőt, ha nem elkötelezett a halak épségének megóvásában. A halak és a víz védelme a vízbe bejuttatott etetőanyagok, bojlik megfelelő megválasztásánál, valamint a minél kisebb sérülést okozó horgok (szakáll nélküli vagy mikro) használatával kezdődik.

Tárgyak nélkül is lehetünk kíméletesek

A hal védelmének azonban számtalan egyéb, eszközmentes pillanata is van, amelyre fontos kiemelt figyelmet fordítanunk, mint például a kíméletes fárasztás, a nagyméretű, aprólyukú merítőháló, illetőleg annak helyes használata, a hal kiemelésének, mérlegelésének valamint visszaengedésének körültekintő, kíméletes módja.

Nem elég tehát, de kezdőlépésnek mindenképp megfelel, ha olyan eszközöket birtoklunk, amelyek minél biztosabban óvják a már kifogott halaink épségét és elősegítik az esetleges horog ütötte seb gyors gyógyulását.

Azonban, az igazi horgászok ügyelnek arra is, hogy szisztematikusan alkalmazzák azon módszereket, amelyekkel valóban hatékonyan tehetnek a halak és a hazai horgászvizek védelméért. 

Pontymatrac használata

Az olyan matracok pedig, mint a CARP EXPERT Pontymatrac (130x90cm), nagy segítségünkre lehetnek a kifogott hal sérülésmentes mérése során, valamint a hal matracra helyezésével, teljes biztonsággal történhet meg a horogszabadítás és a sebfertőtlenítés is.

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202