Sneci.hu - Ha valaki a zsinórról kérdez, a cikk után mindent tudni fogsz
Olvasási idő: csak ~2 perc

Ha valaki a zsinórról kérdez, a cikk után mindent tudni fogsz

Számos dologról esett már szó, de van egy kardinális kérdés, amit megkerülhetetlen feltenni: milyen damilt használjunk? Íme, néhány tipp, milyen damilt aggass gyorsan rá a botra, hogy kifoghasd még a Megalodont is – kis túlzással, persze.

Az emberi haj több kilogrammot is elbír, viszont van még egy anyag, ami hasonlóan erős: a horgászdamil. Viszont ebben az esetben nincs olyan egyszerű dolgunk. Abból kell kiindulnunk, hogy monofil vagy fonott zsinórt szeretnénk-e csévélni az orsó dobjára. Azt sem lehet egyértelműen megmondani, hogy melyik a jobb: kemény és rugalmatlan vagy inkább a nyúlékony, lágy damil? Hatalmas a választék a legkisebb boltokban is, így horgász legyen a botján, aki kiigazodik köztük.

 

Tegyük fel akkor mi is a kérdést: monofil vagy fonott zsinór kell?

 

A feeder-vagy pickerbotos horgászat esetében ehhez még egy kérdés csapódik: van-e egyáltalán értelme annak, hogy fonott zsinórt használjunk? E válasz inkább a nem fele tendál, de attól még ugyanúgy lehet rá szükségünk, ne dobjuk ki a kukába rögtön. Statisztikailag a normál, 10:1-es arányú monofil zsinór nagyon keresett zsinór. Ha belegondolunk, ez logikus is: a rezgőspicces botok attól érzékenyek, hogy a zsinór igen vékony és a horog is kisebb. A vékonyabb zsinórok azonban nem kompatibilisek egy nővények által sűrűn benőtt területtel, mert itt a legkönnyebb kapás is nagyon izzasztó. A növényzettel sűrűn benőtt tavak inkább a feeder-és pickerbotok tesztelésére jók, hogy a finomítást ilyen környezetben pörgethessük a maximumra. Ha ezen áthorgásszuk magunkat, áthorgásszuk magunkat akár a Harry Potter negyedik részének növénylabirintusán is.

 

Pontos számok:

 

A feederbotnál az ajánlott legvastagabb főzsinór átmérője 0,22-0,25 mm, a legvékonyabb pedig 0,14 mm. A pickerbotnál ez a méret 0,12-14 mm-re módosul. A főzsinór és a horogelőke közt legalább 0,02 mm különbség legyen – a főzsinórnak kell mindig a vastagabbnak lennie. Ha ennél nagyobb már a különbség, akkor már célszerű a Feeder Gum, Power Gum bevetése is.

 

Milyen egy jó damil?

 

A kiváló damilok szakítószilárdsága igen nagy, de kicsit keményebbek is a szokásosnál. Mondanunk sem kell: nyilván ezek a zsinórok kevésbé rugalmasak, viszont súlyuknál fogva süllyednek. Minél erősebb egy damil, annál jobban szükséges a csomót is tökéletesíteni. A lágy zsinórok jobban csomózhatók, viszont nagyobb az esélye annak, hogy akár csak véletlen is elszakítjuk őket.

Köszönjük, hogy olvastál, reméljük, segítettünk közelebb kerülni a megoldáshoz. Találkozzunk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202