Sneci.hu - HA JÓK AKARUNK LENNI, ISMERNÜNK KELL SZENVEDÉLYÜNK TÖRTÉNELMÉT #4
Olvasási idő: csak ~2 perc

HA JÓK AKARUNK LENNI, ISMERNÜNK KELL SZENVEDÉLYÜNK TÖRTÉNELMÉT #4

A történelem óra mindig három szó kántálásával kezdődött: vadászat, halászat, gyűjtögetés. Az őskor, ókor és a középkor számos izgalmas kérdést vet fel a horgászattal kapcsolatban, amelyekről itt, itt és itt olvashatsz. Cikksorozatunk következő részében ugrunk még egyet: milyen volt a horgászat a jelenkorban? Ha valóban jók akarunk lenni abban, amit csinálunk, ismernünk kell annak történelmét is: lássuk, milyen a jelenkori horgászat!

 

 

Aranykor

Az elmúlt évtizedek aranykorszak volt a horgászok számára: ugrásszerűen megnőtt Magyarországon a horgászat és a horgászni vágyók száma. Ugyanakkor ez a jelenség nemcsak nálunk, hanem a világon bárhol is megfigyelhető. Ezt a folyamatot az urbanizáció és az iparosodás döntötte el magának sok évekkel ezelőtt: ahol előbb volt jelen e két jelenség, mint hazánkban, ott hamarabb el is kezdődött a horgász-paradicsom kialakulása.

 

Hol él a legtöbb horgász?

Ugyanakkor a vizek nagysága is nagy összefüggésben áll a horgászok számával – bár ezzel nem nagyon mondunk újat. Ha egy városban nincs tenger vagy vízközelség – és itt most jön egy naaaagy spoiler – a horgászok száma is exponenciálisan csökken. Viszont ami tényleg érdekesség, és nem szemkoptató evidencia, az az, hogy a legtöbb horgász tényleg az északi államok környékén él/környékéről jön. És így már nem is akkora evidencia az előző mondat. Miért? Nagyon egyszerű. Ezek az országok gazdagok tavakban, vizekben, folyókban. Magyarországon is jelentős mennyiségű horgászható víz van, épp ezért megéri Magyarországon horgásznak is lenni. Várható is növekedés az elkövetkezendő években is. Ahol egyszer kialakult egy horgászközösség, oda szeretnek is visszajárni az emberek.

 

Hiszen mi a horgászat, ha nem kikapcsolódás?

A pihenés egyik legjobb formája. Szerintünk is. Főleg, hogy ezt nemcsak mi mondjuk, hanem körülbelül az összes horgász az egész történelemben valaha. A szabad levegő kikapcsol, nagy a csend, ingerszegény a környezet. Az ember el tud vonulni a világból, gondolkodni egy kicsit, felfrissülni, érezni, hogy boldogul egyedül is. Ha hiányzik ez a fajta csend, ajánljuk a horgászatot és egy korábbi cikkünket. Idegrendszerünk feszültségmentesen fog újra szétvágódni a zajos hétköznapok folyamán. Az érzelemvilágunknak kell ez a kikapcsolódás. Mert így lehet valami pihentető és lángra lobbantó egyben: nem véletlen nő a horgászok száma széles e világon, hiszen mindenki keresi a kis békéjét, amit a horgászatban általában meg is talál. Hab a tortán, hogy hasunk sem marad üres, ha kapásunk van. Olyan ez a sport, mint a Lego: 10-től 99 éves korig bárki csinálhatja.

Köszönjük, hogy olvastad cikksorozatunkat, most már tisztában vagy szenvedélyed történetével. Ugyanakkor jövünk majd még hasonló érdekességekkel. Találkozzunk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202