Sneci.hu - Ha jók akarunk lenni, ismernünk kell szenvedélyünk történelmét #2
Olvasási idő: csak ~2 perc

Ha jók akarunk lenni, ismernünk kell szenvedélyünk történelmét #2

A történelem óra mindig három szó kántálásával kezdődött: vadászat, halászat, gyűjtögetés. Az őskor számos izgalmas kérdést vet fel a horgászattal kapcsolatban, amelyekről itt olvashatsz. Cikksorozatunk következő részében ugrunk egyet: milyen volt a horgászat az ókorban? Ha valóban jók akarunk lenni abban, amit csinálunk, ismernünk kell annak történelmét is: lássuk, hogyan is nézett ki az ókori horgászat!

Nyilván nem mondunk újat, ha azt állítjuk, hogy a vízközelség minden civilizáció fejlődésében fontos volt. A víz az állandó élet jelképe, a gyártás, az ételkészítés alapanyaga. A Tigris és az Eufrátesz környékén például épp ezért alakulhattak ki fejlett, ókori városállamok a 4. évezred környékén. A víz nagyon közel volt, elkerülhetetlen volt így, hogy felhúzzanak oda egy-két fejlettebb várost. Bizony, bizony. Most Mezopotámiában járunk.

Az írás megjelenésével olvashatunk a történelem sorai közt: az ókorban megjelentek az első írásos emlékek - ezáltal a horgászatról is. Egyiptom például rengeteg módszert alkalmazott – e módszereket sírkamrák hieroglifáin vagy papiruszon olvashatjuk. Mint egy képregényt gyakorlatilag. Csak az előbbi olvasásához nem árt egy diploma.

Akad itt azonban egy érdekesség: néhány írás már nemcsak élelemszerző tevékenységként említi a horgászatot, hanem szabadidős tevékenységként is. Nem hibáztatjuk az írásokat, mi is annak érezzük. Ez a szenvedély tüzelte fel az egyiptomiakat arra, hogy lehetőségeket teremtsenek a „sporthorgászat” fejlődésének. William Radcliffe 1926-os ’Fishing from the Earliest Times’ című műve az egyiptomiaknak tulajdonítja az első, kezdetleges horgászbotok feltalálását is. Mire nem képes az ember, ha jól szórakozik...?

A görögöknél már ritkábban találunk írásos utalásokat a horgászatra. De még halászokra, horgászokra sem nagyon. A feltárt leletek azonban mást mondanak: a görögök igenis imádták a horgászatot. Az ő kreativitásuk is lépést tartott szenvedélyükkel: rengeteg technikát alkalmaztak ők is, hogy minél könnyebben legyen meg a nagy kapás. A kérdés adott: miért van ekkora információhiányunk, ha a horgászatról van szó? Azért, mert a halászat és a horgászat az ókori társadalmak szemében alantas munkának számított. Ezt a mondatot pedig öklendezve írtuk le. Milyen jó, hogy már nem ókor van.

Ha szemügyre vesszük a római hagyományt, a mozaikábrázolások között fellelhetünk néhány horgászatra utaló motívumot, képet. De nem is kell nagyon messzire mennünk, ha informálódni akarunk az ókori horgászat témakörében: a Biblia is tartogat utalásokat rá. Sőt. Még a horoghasználatot is említi.

Néhány bizonyíték szerint Kínában már a Kr.e. 3. évezredben használhatták az orsót is, viszont az orsó divatja csak a középkorban kezdett el virágozni.

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb is, hiszen akad még néhány éra!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202