Sneci.hu - Ha jó horgászok akarunk lenni, ismernünk kell szenvedélyünk történelmét
Olvasási idő: csak ~1 perc

Ha jó horgászok akarunk lenni, ismernünk kell szenvedélyünk történelmét

A történelem óra mindig három szó kántálásával kezdődött: vadászat, halászat, gyűjtögetés. Ha az őskori emberek életmódját tanultuk, e három szótól visszhangzottak az iskola falai. Viszont merüljünk el egyesével a szavakban: hogyan is zajlott az őskori horgászat? Milyenek voltak az első horgok? Ma már rengeteg modern kütyü áll a rendelkezésünkre, hogy megkönnyítsék a halfogást, de évezredekkel ezelőtt egy boton kívül nemigen talált az ember magának segédeszközt. Ha valóban jók akarunk lenni abban, amit csinálunk, ismernünk kell annak történelmét is: lássuk, hogyan is nézett ki az őskori horgászat!

A vízközeliek előnyben

Azt már a régészet is bebizonyította, hogy a különféle vizekből szerzett (lsd: horgászott) táplálék fontos szerepet töltött be az őskori életben. Erről rendkívül sok barlangrajz tanúskodik. Azok az ősemberek, akik vízközelben éltek, már valószínűsíthetően a vadászat kultúrájának kialakulásával egyidőben kifejlesztették annak „vízre költöztetését” is. Az idő folyamán e népek egyre több praktikát és technikát alkalmaztak. E technikák ráadásul sok ponton hasonlítottak a ma is alkalmazottakhoz: az ember első horgászeszköze fából, csontból, vagy épp kőből is készülhetett. Orsó alakú volt, amelynek a végei élesre voltak csiszolva, a közepén pedig egy hosszú zsinórhoz volt hozzáerősítve. Ez volt a rafináltak fegyvere. Ha esetleg más ősember nem volt ily találékony – amire azért lássuk be, volt esély még -, lándzsával és dárdával halászott.

A horog történelme

A horog alkalmazásáról nincsenek pontos információink, viszont az sejthető, hogy a cro-magnoin-i ember – i.e. 30-40 évezred környékén – már használta azt. Tehát: azt tudjuk, mely a legkorábbi időpont, amikor a horog már megjelenhetett, de sajnos arról nincsenek információink, hogy ez-e a legrégebbi időpont is egyben. Valószínűleg nem. A későbbi horgokat aztán különféle anyagok alkották.

A kőkorszak után megjelenő rézkorszak rézből készült tárgyakat hozott magával - így a horog is már rézből készült. Erősödésével egyre praktikusabb halfogó eszköz volt. A fül és a szakáll hiánya általánosan jellemezte az őskor horgait. A legidősebb horoglelet az egykori Csehszlovákia területén bukkant elő, amelynek becsült életkora kb. 20.000 év.

Az amerikai őslakosok gyakran használtak sólyomkarmot vagy sascsőrt horog gyanánt. A Húsvét-szigeteken felbukkant leletek pedig azt bizonyítják, hogy emberi csontokból is készült néhány ilyen eszköz. Az ősi magyaroknak szintén kedvelt foglalkozása volt a horgászat, erről az Urál mentén talált leletek is tanúskodnak.

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202