Sneci.hu - „Elmondaná végre valaki, mi a különbség a halászat és a horgászat közt?”
Olvasási idő: csak ~2 perc

„Elmondaná végre valaki, mi a különbség a halászat és a horgászat közt?”

Valószínűleg rengetegszer használtuk már a „halászat” és a „horgászat” kifejezéseket az életben. És valószínűleg bele sem gondoltuk abba, hogy a két fogalom közt sosem volt, és nem is lesz soha egyenlőségjel. Nézzük meg, melyek is pontosan a legnagyobb különbségek!

 

Szóval mi a különbség?

Nem spoilerezünk sokat, ha azt mondjuk, hogy a halászat és a horgászat közt hatalmas különbség van. Ez az eltérés leginkább a célokban és a metodikában keresendő – ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne más különbség is, szimplán azt, hogy ez a legnagyobb, amelyből aztán adódik a rengeteg kisebb.

A horgászat az aktív pihenés egy módja, míg a halászat munkaszerűen folyó termelési tevékenység, amely a halakat tömegesen fogja  ki. A halászat így a mezőgazdaság egyik alfaja is. Mindebből az következik, hogy a halász egy foglalkozás, egy szakma, amiért pénz jár. A horgászatba pedig költhetsz bele akár többet is, mint egy halász fizetése, attól az hobbi marad. Jobb esetben szenvedély. Horgászatért még senki sem kapott fizetést, kivéve, ha az illető horgász-influenszer. Akkor sokat kap.

 

A metodikai különbségek

A horgász általában csakis nyeles horgot, vagyis botra szerelt horgot használ. A halásznak azonban ehhez képest militáris felszerelése van: ő főként elektromos szerszámokat és hálót vet be a halarmada ellen. Ha e foglalkozás mentén vágtatunk vissza az időben, világossá válik, hogy a halászat az egyik legősibb foglalkozás széles e történelemben. Nem véletlen kezdtük így az általános sulis történelem órákat: „vadászat, halászat, gyűjtögetés”. A mai napig itt cseng a fülünkben az osztály vontatott, unott hangja, ahogy hatodjára soroltatja fel velünk a tanárnéni.

 

Mit mondanak a törikönyvek?

Az is tény, hogy a halászat népszerűbb volt a vadászatnál. Miért? Egyrészt veszélytelenebb, az ember így hamarabb bevállalta. Egy hal előtt ritkán kell tetszhalottnak tettetned magad, míg a medvét sem sűrűn állítja meg egy horgászbot. A halat ráadásul könnyebb is elfogni, nem kell érte megtenni több kilométert, míg a vadászat ennél jóval körülményesebb foglalkozásnak számított. Volt, hogy a közösségtől csak kilóméterekre bukkant a csoport elfogható zsákmányra.

Országunkban – a történelem során - rendkívül magas a halászkultúra. A horgászat ennek ellenére eléggé későn alakult ki - Nyugat-Európához képest. De sebaj, minden egyes cikk, termékbemutató és egyéb megjelenés arra szolgál, hogy népszerűsítsük ezt a rendkívül pihentető szenvedélyt. Legyünk együtt horgász-influenszerek!

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202