Sneci.hu - Busára fel! Csald a horgodra a vizek óriását!
Olvasási idő: csak ~2 perc

Busára fel! Csald a horgodra a vizek óriását!

Éppen a következő horgásztúrádat tervezgeted?

Ha valami igazán izgalmasra és érdekesre vágysz, akkor próbáld ki a busa horgászatot! A szórakoztató, eseménydús pecázás, és az óriási fogások lehetősége biztosan elnyeri a tetszésed. A megfelelő eszközökkel és gyakorlással pedig garantált a siker. Ha felkeltettük az érdeklődésed, olvasd tovább cikkünket, amiben rengeteg hasznos tanáccsal látunk el!

 

Hol keresd a busát?

A busa a horgászok nagy kedvence. A kifogása sokszor kihívást jelent, hiszen nem adja könnyen magát, de ha elég kitartó vagy, akkor hatalmas példányokat csalhatsz horogra. Egy kifejlett busa testsúlya elérheti az 50-60 kg-ot is! Magyarországon nem őshonos hal, de a folyamatos telepítésnek köszönhetően mára szinte minden álló és folyóvizünkben megtalálható. Továbbá mi tartjuk a világrekordot is egy 62 kilós kifogott példánnyal, így mindenképpen érdemes próbálkozni a horgászatával. Magyarországon két fajtája él, a fehér és a pettyes busa. Mindkettőre jellemző az erős testfelépítés, a nagy fej és száj. A különbség köztük, hogy a pettyes busa testén sötétszürke pöttyök találhatóak.

A horgászhelytől és preferenciától függően fenekező és úszós módszerrel is próbálkozhatsz. Mindkét technika esetén a vízoszlop felénél érdemes horgászni. Fontos, hogy az etetőanyagot rendszeresen pótold, hogy a felhő állandó legyen! Továbbá masszív, strapabíró felszerelést válassz, amit egy nagy súlyú, erőteljes mozgású példány sem tud tönkre tenni. Az ideális horgászhely kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni. A busa a nyugodt, csendes környezetet kedveli, továbbá mindig a tápanyagdús területeket keresi. Állóvizek esetén érdemes a széliránnyal ellentétes parton helyet foglalni, mert ide sodorják az áramlatok a táplálékot.

 

További tippek a busa horgászathoz

A busa úszó planktonokkal táplálkozik. Általában a vízfelszín közelében szűri a vizet, ahol a legtöbb táplálék található. Mivel ezek a halak nem táplálkoznak sem növényi sem állati eredetű horgász csalival, a kisméretű planktonokat pedig nem lehetséges horogra húzni, így a busa esetén elfogadott a külső akasztás is. Az etetőanyag felhőben a busa a táplálékkal együtt beszívja a horgot is, majd a megszűrt vizet a kopoltyúján keresztül kiengedi. Ekkor tud megakadni a horog a halban, és kezdődhet is a fárasztás.

Izmos úszóinak köszönhetően erőteljes menekülési manővereket hajt végre. Szinte már delfinként ugrálnak a vízfelszínen. Kapás esetén semmiképp se reagálj túl erős rántással, mert elszakadhat a zsinór! A féket állítsd kicsit puhábbra, és egy magabiztos behúzással próbáld a part felé terelni a halat!

Ha adrenalinra vágysz, akkor a busa horgászat során mindenképpen lesz benne részed. Az izgalmas fárasztások és az óriási példányok kifogásának dicsősége semmihez sem fogható. Ha sikerült meghoznunk hozzá a kedved, akkor mindenképpen nézz szét a Sneci horgász webáruházban, ahol minden szükséges eszközt beszerezhetsz!


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202