Sneci.hu - Baráti peca
Olvasási idő: csak ~3 perc

Baráti peca

Sziasztok.

Nem volt elég a pünkösdi 36 órás Szászpás horgászatból, ezért ismét lefoglaltam a kedvencem, a 13-as Stéget. Sajnos Anna bejelentette, hogy nem tud elkísérni a horgászatra. Ezzel feladta a leckét, hogy keressek valakit magam mellé. A választás egy olyan barátomra esett, aki már 4-szer járt Szászpán, de minden alkalommal túljártak az eszén a halak.

Gondoltam én, mint tapasztalt Szászpa horgász, tudnék neki egy kis segítséget nyújtani, hogy ötödjére ne forduljon elő a nullázás. Így aztán mind a ketten nagy izgalommal indultunk neki az útnak. Nagyon szerettem volna neki segíteni a halfogásban, és ő is izgult, hogy vajon ma sikerül-e megfogni az első Szászpás halát. Napijegy váltás után felpakoltunk, és irány a bűvös 13. Stég.

Szokássá vált, hogy egy botot teljesen felszereljek, és vízbe juttassak. Így, amíg szerelem a többit addig is lesz, amin izguljak. Hát volt is min. Hiszen amíg mi szereltük a felszerelést, addig egy húzós kapásra lettem figyelmes az egyetlen boton, ami bent volt. Nagy volt az öröm, de ez mindig így van: minden kapásnál, fárasztásnál és visszaengedésnél is. Horgászataim alatt sikerült kitapasztalnom, hogy különféle kapások milyen halakat is csaltak a csali közelébe, és hogy a bot görbülése, a hal kirohanásai, belerángatásai mekkora halat rejthetnek.

Az erőteljes húzós kapás és a fárasztás egy jó pontyot sejtetett, bizony egy 12 kg-os gyönyörű pikkelyest. Soha rosszabb kezdést! Elcsábult az egy szem 22 mm-es halibut pellettnek, amely mellé kapott egy maréknyi apró pelletet, pva hálóban. Nem telt el 15 perc, és ismét kapás lett. A második boton, ami methood kosárral volt ellátva, és a kosárba 2mm halibut pellet került, csaliként pedig a mostanában a jól bevált benzár pelleteket használtam. Ez egy 8kg-os pontyot csalt a horogra.

Visszaengedés után ismét csak 15 percet kellett várjak az újabb kapásra. A rángatós kapás a nap első amurját jelentette, ami kereken 6 kg volt. 15mm-es halibut pellet és 12 mm-es stég banán popp app kombinációra jött. Jó napnak indult hiszen fél órán belül 3 szép halat szákolhattam, és még előttünk volt az egész nap. Így hát jobban szemügyre vettem a barátom felszerelését és csalizását, és sikerült a teljes felszerelést felkészíteni a horgászatra. A szokásos spomboló etetést megkezdem, több féle darabolt bojlival, 2 és 8 mm-es halibut pellettel és főtt kukoricával, és egy pár darab 24 mm-es gyümölcs kagyló bojli dobócsővel.

Közben a halak is visszavettek a lendületből, és csak 2 óra elteltével kellett ismét halat fárasztanom. Ismét egy szép 9kg-os ponty küzdött a bot másik végén, amire az elején azt hittük, hogy tokhal. Majd az ebéd közeledtét jelezve, ismét egy rángatós kapás jelentkezett, aiből egy 7kg-os torpedó lett. Az ebédet viszont egy gyönyörű 10+-os ponty zavarta meg, amit persze nem bántam.

A délutánban még jobban bíztam, de csalódnom kellett, hiszen órákon át tartó kapástalan időszak következett számomra, ami szinte zárásig elhúzódott. De nem unatkozhattunk, mert a délután nem rólam szólt, hanem a barátomról, akinek mind a 2 botját lefinomítottuk. Ennek meg is lett az eredménye. A methood teknika és a benzár csalik nála is beváltak aznap, és egy szép húzós kapás után sikerült akasztania egy pontyot, amit nagy izgalommal szemléltem, és bíztam benne, hogy nem akad le. Hatalmas örömre a hal meglett. Az első Szászpás pontya 6,6 kg ot nyomott. Szászpa a kegyeibe fogadta. És hogy ne csak pontyot fogjon, meglepte egy 7 kg os amur is. A boldogságát nehéz lenne szavakkal leírni. De hát ezért jöttünk.

Már közeledtünk a nap végéhez mire összegyűltek a felhők felettünk és az utolsó fél órában bőrig áztunk. De kitartottunk, és horgásztunk tovább. A jutalmunk pedig 3 szép ponty lett a szakadó esőben, amiből 2 db az övé volt, 6-8 kg közötti súlyban. Ettől még lelkesebbek lettünk.

A napot 7-4 arányban megnyertem. De a legfontosabb az, hogy neki jól sikerült az ötödik Szászpás látogatása, és messze felülmúlta az első 4 alkalmat.

Szászpa híres a nagy tok halairól, ezért mindig nagy élmény elcsípni egy -két példányt. Sajnos ez a mai napon egyikünknek sem sikerült. De sikerült egymást rengeteg hasznos tanáccsal ellátni, és segítséget nyújtani. Barátom legközelebb most már nélkülem is boldogul, amihez sok szerencsét és sok halat kívánok neki.

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202