Sneci.hu - Balatoni peca
Olvasási idő: csak ~4 perc

Balatoni peca

Sziasztok.

Előfordult már veletek, hogy nem csak horgászat céljából mentetek ki a tópartra?

Esetleg horgász barátokhoz, információ gyűjtésére, vagy csak kíváncsiságból látogattatok ki? Vagy talán a tó szépségeit szerettétek volna feltérképezni?

Hiszen az igazi horgásznak már a víz puszta látványa is felpezsdíti a vérét. Talán én is így jártam most. Horgászok révén szeretnénk eljutni minél több horgász vízre életünkben. Ha tehetnénk, kipróbálnánk az összeset. De ez sajnos lehetetlen!  A munkámnak köszönhetően eljutottam egy olyan horgász vízre, amelynek a látványa teljes mértékben lenyűgözött: Szeretném is bemutatni nektek a Balatont.

Az egyik fárasztó munkanapot követően a kíváncsiság legyőzte a fáradtságot. Így hát késztetést éreztem, hogy lemenjek a partra. Mert talán ez az utolsó alkalom, hogy itt járok… és ez mégis csak a Balaton. Egy strand bejárata felől sikerült lejutnom a partra, ahol szerencsémre megpillantottam egy horgászt, aki várta a balatoni halak kapását. Gyorsan sikerült össze barátkoznunk. Rengeteg dolgot elmesélt, és fontos információkat is megosztott velem. Ajánlotta, hogy ha tehetem menjek ki egy közeli mólóhoz, ahol rengeteg horgász szokott nap, mint nap horgászni. Talán még halat is láthatok nagy örömömre. Így is tettem.

Rá kettő napra kilátogattam a horgászokhoz. Mondhatni, jókor voltam jó helyen, mivel egy idős úr egy balatoni halat fárasztott feeder bottal. Rögtön elkapott az izgalom engem is. A bot hajlásából tudtuk, hogy nem egy kis keszegecske lesz. A sziklás part mellett megpillantottuk a küzdő halat, ami egy tükörponty volt. A tiszta vízben teljesen kivehetők voltak a hal kirohanásai. Többen szerettek volna segíteni a merítésben, de az idős horgász elnézést kért, és csak annyit mondott hogy „ha elmegy, akkor miattam menjen el.”

Látszott rajta, hogy az évek alatt többször is megoldotta a merítés feladatát, ahogyan most is. Merítő szákjából egy hibátlan balatoni tükörponty nézett vissza ránk, amely valószínűleg a nap fogása lehetett a maga 6-7 kilogrammjával. Ez a horgászat végét is jelentette az idős úrnak.

Körülöttünk rengeteg keszeget fogtak még a horgászok. Szinte mindenkit kifaggattam a távolságról, a csalikról, a felszerelésről, és persze a halakról. A nap végén megfogadtam, hogy ha következőnek jövök, akkor a horgász felszerelésem is hozom. Még ha csak egy pár órára is lesz időm horgászni, akkor is megpróbálok fogni legalább egy Balatoni pontyot.

Ez a nap hamar eljött! Kettő nap múlva ismét elutaztunk a Balatonra. Immáron a legfontosabb horgász felszereléseimmel, amire csak szükségem lehet. Nap közben sikerült napi jegyet váltanom. Egész délután, munka közben is csak a horgászatra és a halakra tudtam gondolni. De szerencsére gyorsan eljött a műszak vége. Egy munkatársam segítségével elindultunk a partra. Megpróbáltam minél előbb összerakni a felszerelést. Az idő szorított! Viszont a hátunk mögött lévő felhők sem sok jót ígértek. Az ottani horgászok valamit sejthettek, mivel nagy részük összepakolt és hazament.

Nem is kellett sok idő, hogy feltámadjon a szél, aminek nagy vihar lett a vége, majd az eső is elkapott minket. De mi nem adtuk fel és maradtunk.  Bevallom, 300 méterre a parttól kicsit féltem. Előttünk jobbra és balra felcsapó hullámok voltak. A felszerelést lekellet rögzítenünk, nehogy elvigye a szél.

Közben ránk is sötétedett. A dobások sem voltak egyszerűek. De nem sokat kellett várni az első komolyabb kapásra. A nagy vihar közepette éreztem, hogy bár nem nagy, de megvan a hal. A fejlámpámat bekapcsolva, nagy izgalommal fürkésztem a háborgó vizet. Mikor közelebb húztam, megpillantottam azt, amiért ott voltam. Az első balatoni pontyomat.

Szerettem volna, hogy minél előbb megszákolhassam. Kicsit erőltettem is talán. Emiatt, mielőtt megmeríthettem volna, lefordult a horogról. Csalódott voltam, és féltem, hogy nem lesz alkalom további hal fogására.

De nem telt el 30 perc, és ismét sípolt a kapásjelző. Ismét egy szép, egészséges ponty volt a horgomon. Az előző hibából tanulva most finomabbra vettem a féket. Nem erőltettem, és több teret hagytam a halnak. A maga 2.3 kg-jával jól megdolgoztatott. Legalább 7-8 alkalommal elúszott a merítő elől. Nagyon jó erőben volt. De 10 perc után feladta a küzdelmet, és sikerült a merítő szákba terelnem.

Leírhatatlan az érzés, amikor egy horgász ismeretlen vízi területen horgászik, és sikerrel jár. A nyerő csali a stég product által előállított lightened ball volt, fűszeres ízesítésben, method kosárba felkínálva duplán. 

Később az idő is megváltozott. Elállt az eső, a szél teljesen lecsendesedet, viszont ez nem kedvezett a halak kapó kedvének, így hát kénytelen voltam beérni egy ponttyal. De nem panaszkodhatom, hiszen amiért jöttem azt megkaptam. Ezek után biztos vagyok abban, hogy visszatérek ide horgászni, sokkal több időre és felkészültebben, több csalival és célzottabb etetéssel. persze nem egyedül hanem mindenféle képen Annával, hogy ő is kipróbálhassa ezt a remek vizet. Persze amilyen szerencsés,  sokkal nagyobb és több példány fárasztásában lehet majd része.

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202