Sneci.hu - Az április legnagyobb halainak nyomában
Olvasási idő: csak ~3 perc

Az április legnagyobb halainak nyomában

Mennyiség vagy minőség? Neked melyik a fontosabb? 

A kifogott halak száma alapján döntöd el, hogy mennyire volt sikeres a nap, vagy inkább a méretük számít? Esetleg csak élvezni szeretnéd a vízpart nyújtotta látványt?

Sokféle horgász létezik, és mindenkinek más a fontos. Azonban valószínűleg már te is fantáziáltál arról, hogy milyen érzés lehet kifogni egy 20 kiló feletti példányt. Cikkünkben mindent megtudhatsz a nagy halak horgászatának rejtelmeiről, és számos hasznos tanáccsal gazdagodhatsz.

Itt az április, a tavak vize egyre melegebb, így a halak is kezdenek előbújni téli menedékükből. Rengeteg lehetőséget rejt ez az időszak. Ha pedig megfelelő technikával és eszközökkel készülsz neki, akkor nem maradnak el a hatalmas fogások sem.

 

Hogyan fogj ki nagy méretű békés halat?

Ha még csak nemrég csöppentél bele a horgászat világába vagy szeretnél biztosra menni, akkor célozz be olyan békés halakat, mint a ponty, a busa vagy az amur. Izgalmakban így sem lesz hiány.

Egy nagyméretű ponty kifogása igazi türelemjáték, azonban ha elég kitartó vagy, olyan kapásokkal gazdagodhatsz, amikről álmodni sem mertél. A sikeres pontyhorgászat alapja a megfelelő hely kiválasztása. Érdemes a zsúfolt partszakaszokat kerülni, mert a hangos zajok elijesztik őket. A ponty az olyan helyeket kedveli, ahol el tud bújni, így célszerű először a medertöréseket, a nádasokat és a vízbenyúló fák környékét megcélozni. Rendkívül fontos a megfelelő beetetés, és időnként pótold ezt újabb etetőanyaggal. Mivel a nagyobb példányok rendkívül óvatosak, és inkább megvárják, hogy a kis halak menjenek először az etetés helyére, ajánlott a beetetéstől távolabb, 5 vagy akár 10 méterrel arrébb dobni. Érdemes egy minőségi anyagból készült bojlit választani, ami a pontyot a természetes táplálékára emlékezteti.

A busa kifogása már egy fokkal nehezebb folyamat. Hajlamos a menekülésre, nehezen adja meg magát. Izmos úszói, és nagy testsúlya pedig szintén nem könnyítik meg a horgászok dolgát. Egy kifejlett példány testsúlya elérheti az 50-60 kg-ot is. Azonban mindenképpen érdemes próbálkozni velük, hiszen nincs annál nagyobb dicsőség, mint a kezedben tartani egy ekkora méretű fogást.

Az amur szintén egy nagy harcos. Mindenképpen erős, strapabíró felszerelésre lesz szükséged a kifogásához, ami kibírja a folytonos rángatást. Azonban olyan élményekkel teli fárasztásokban lesz részed, amikről még évek múlva is mesélni fogsz.

 

Ha izgalomra vágysz, válaszd a ragadozó halakat!

A tapasztaltabb horgászok a ragadozó halak kifogásával is próbálkozhatnak. Ha téged is fűt a kalandvágy, hiányzik az adrenalin, akkor ez a Te műfajod! Ha kellőképpen felkészült vagy, akkor egy éhes harcsa vagy süllő biztosan a horgodra akad. Érdemes a kisebb halrajok közelében keresned őket, ez a legfőbb vadászterületük. Egy ívás után lévő éhes csuka pedig szinte bármilyen csalira ráront. Sokkal gyorsabbak és szeszélyesebbek a békés halaknál, mozgásukban rengeteg hirtelen irányváltás figyelhető meg. Azonban köztük is gyakran előfordulnak a nagy, 10 kiló feletti példányok.

A kifogásuk egy külön művészet, ami rengeteg gyakorlást igényel. Azonban egy hatalmas harcsa megfogása egy olyan élmény, amit senki sem vehet el tőled. A horgászatukhoz érdemes nagyobb horgot és csalit választani, hogy kiszűrd őket a kisebb halak közül. Továbbá mindenképpen erős horgászbottal, vastag zsinórral és előkével indulj neki a hogászatuknak, ami nem szakad el fárasztás közben sem.

 

Ne várj tovább, vágj bele idén tavasszal a horgászat legizgalmasabb részébe, és szerezz életre szóló emlékeket! Ha sikerült meghoznunk a kedved a nagy halak horgászatára, akkor mindenképpen nézz szét a Sneci horgász webshop kínálatában, ahol minden szükséges eszközt beszerezhetsz!


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202