Sneci.hu - Aki másnak vermet ás – a halak vermelése itthon
Olvasási idő: csak ~2 perc

Aki másnak vermet ás – a halak vermelése itthon

Hogy mit is jelent a vermelés? Már a szóban is ott a jelentés: télen a halak a víz aljára mennek, mint a búvárok, keresnek maguknak egy vermet, nagyobb mélyedést: a halak itt töltik aztán el „téli álmukat”. Folyamataik, anyagcseréjük lelassul ilyenkor, alig esznek, alig mozognak. Nekik ez a wellness. Csak nem ötcsillagos, hanem öt tengeri csillagos. Mi a helyzet a hazai folyók és tavak halaival? Bevállalható itthon a téli horgászat? Cikkünkből kiderül!

Mi a helyzet az itthoni folyókkal?

Ha a hazai folyóinkról van szó, fontos leszögezni, hogy vermelés idején halaink a folyók kevésbé áramló részeit keresik meg, ahol viszonyleg kevés inger éri őket - és nincs annyi mozgás. Ilyenkor leginkább a visszaforgókat, a mély langókat és az állóvízi öblöket szemelik ki maguknak, és gyorsabban befoglalják, mint a gepárd. Vicces is lenne egy gepárd a víz alatt. Hogy miért pont e részeket szeretik ilyenkor a halak? A folyóvíz állandó, erőteljes mozgásban van, és az ilyen mélyedésekben, langókban, öblökben a halnak kevesebb energiát kell befektetnie ahhoz, hogy egy helyben maradhasson, miközben alszik. Minden más esetben ez alvajárásnak minősül…Alvaúszásnak.

Mi a helyzet az itthoni tavakkal?

A tavak legmélyebb pontja kerül a halak célkeresztjébe ilyenkor. Leginkább olyan helyeken nyomja el a „téli álom” a szemüket, ahol a vízhőmérséklet állandó, ráadásul ragadozók rajtaütésére is kevés eséllyel lehet számítani. Nem tudjuk, hogy egy horgász annak számít-e, de ezt majd mindenki eldönti magának.

Biztosan mindenkinek rémlik a jelenet az oviban, amikor a délutáni alvás alatt mindent megtettünk, hogy kimaradjunk belőle - és inkább játszottunk tovább vagy kikéreckedtünk WC-re. Na, a halaknál is van egy ehhez hasonló jelenség: vannak ugyanis fajok, amelyek nem vonulnak el a szokott vermelésre, hanem ugyanúgy aktívak télen is. Ezek általában a ragadozó halak – a harcsa kivételével. Így nyerhet teljes értelmet az újfent említett halak aggodalma a bizonyos ragadozókat és rajtaütésüket illetően Ugyanakkor a pontyok is akívak télen – a horgászok nagy örömére.

A téli pontyozás a horgászok „fahéjas almája” karácsonykor

A téli pontyozás hangulatában megragadó. A vízpartok tök üresek, úgy érezhetjük, szinte mienk az egész. Mi több, mienk az egész világ. Sajnos az év ezen szakában jóval hamarabb besötétedik, és így a horgászat is nehezebbé válik. Készüljünk fel alaposan, vegyük számba lehetőségeinket, készítsünk „haditervet” és indulhat is a pontyhorgászat! Közeleg a karácsony, hóesés: valakinek Reszkessetek, betörők 1-2, valakinek Reszkessetek, pontyok ∞. Mi is az utóbbi csoportba tartozunk, kár is lenne letagadni.

Mielőtt nekivágunk a nagy kalandnak, mint a hobbitok Mordornak, érdemes lefektetni néhány szabályt, hogy a puttonyunkban ne mogyoró legyen meg piros alma, hanem ponty a karácsonyi asztalra:

Keressük a „halfészkeket”, vagyis az olyan helyeket, ahol sok hal bandázik egyszerre. Így esélyünk is gyorsan a „minimálisról” a „valószínűre” ugrik. Az etetés - sajnos - most nem játszható opció, hiszen télen a pontyok eleve keveset esznek! Az eszközeink tekintetében most nem a méret a lényeg: jó, ha a horog és a csali kicsi marad! Utóbbi pedig legyen minél figyelemfelkeltőbb, ínycsiklandóbb, hogy a halak biztosan ráakadjanak!

Reméljük, cikkünk segített felkészülni néhány téli akcióra vízközelben, azt pedig még inkább reméljük, hogy a siker sem fog elmaradni! Találkozzunk legközelebb!

 

 


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202