Sneci.hu - A szél és az eső hatása a horgászatra: Tények és taktikák
Olvasási idő: csak ~4 perc

A szél és az eső hatása a horgászatra: Tények és taktikák

"Akkor kell horgászni, mikor jól esik" – ez a gyakran hallható mondás a horgászok körében nem csupán a kedvünkre vonatkozik, hanem arra az időjárási állapotra is, amikor az eső és a szél hatása érvényesül. 

Valóban, az időjárás ezen elemei jelentősen befolyásolják a vizek biokémiáját és fizikai állapotát, ami közvetetten a halak viselkedését is módosítja.

Oxigéndúsítás eső és szél által

Eső hatása a vízi környezetre

Amikor esik az eső, a vízcseppek becsapódása fizikailag felkavarja a vízfelszínt, ami segít oxigént bejuttatni a vízbe. Ez különösen fontos a nyári nagy hőség idején, amikor a víz oxigénszintje alacsonyabb lehet. Az oxigénnel dúsított víz serkenti a halak anyagcseréjét, ami növeli aktivitásukat és javítja az esélyeket a sikeres horgászatra.

Szél hatása a víz testére

A szél hatása a vízre hasonlóképpen javíthatja a horgászati körülményeket. A szél által okozott hullámzás szintén oxigént vezet be a vízbe, ezenfelül átrendezi a víz alatti növényzetet és más struktúrákat, ami új rejtekhelyeket és táplálkozási lehetőségeket nyújt a halak számára. A szél irányától függően bizonyos part menti területek halgazdagabbá válhatnak, ahogy a szél áramlata a táplálékot a part felé vagy éppen attól elmozdítja.

Horgászstratégiák esőben és szélben

Esős napok kihasználása

Esős időben a horgászoknak érdemes a vízbe kerülő természetes táplálékforrásokat, például lehullott rovarokat, figyelembe venniük. Ilyenkor a felszíni vagy sekélyebb vízrétegekben élő halak, mint a pontyok vagy keszegek, aktívabbak lehetnek. A felkavart iszap és növényzet miatt a víz homályosabbá válhat, ami előnyös lehet a ragadozó halak számára, mivel közelebb merészkednek a partokhoz táplálkozni.

Szélben való horgászat

Szélben a legjobb stratégia az, hogy a széllel szembeni partokat keressük fel, mivel itt halmozódik fel a víz által hozott táplálék. A nagyobb ragadozók, mint a csuka és a süllő, gyakran ezeket a területeket használják ki, hogy lesben álljanak a kisebb halakra. Emellett fontos figyelembe venni a szél erejét és irányát, amikor a csalikat és a felszerelést választjuk, hogy biztosítsuk az optimális dobási távolságot és pontosságot.

Az eső és a szél nem csupán kellemetlen körülményeket teremthet a horgászok számára, hanem kiváló lehetőségeket is nyújthatnak a sikeres horgászathoz. Az oxigéndúsított és dinamikusan változó környezetben a halak aktívabbak, ezért a horgászoknak érdemes kihasználni ezeket a természeti jelenségeket. Az időjárási viszonyok megértése és a hozzájuk való alkalmazkodás növelheti a fogások számát és javíthatja a horgászélményt.

Ezeket próbáltad már? 

  • MBAITS Instant Feeder Mix 800gr Mangó Citrus: A Classic feeder szerelmeseinek elkészítettük az angolmorzsával dúsított bekevert etetőanyagot, mely ugyanúgy egy szénhidrát bomba, ami gyorsan és szépen felhősít. Az Instant, azonnali etetőanyag nemcsak vonzza a halakat az etetésre, de a többféle szemcseméret okán ott is tartja őket. Mivel figyeltünk a szemcseméretre, így nemcsak open and vagy bordás hanem method kosárban is könnyedén használhatjuk. Nagyobb alapozásra, vagy egész napos horgászatra nagy kiszerelésű vödörben is elérhető a termék. A Mangó Citrus bevezetésén, a horgászok állandó megkeresése miatt gondolkodtunk el. Maga a mangó önmagában is elég fogós tud lenni, de citrussal megfűszerezve sokkal eredményesebbek tudunk lenni a horgászataink során.
  • MBAITS Soluble Boilie for Feeding 22mm 2,5kg Eperlekvár:  Etetésre néha nem csak oldódó, de főzött bojli is kell, erre nyújt megoldást a Feeding bojli mix. Ez a termék, különböző méretű golyókat tartalmaz, hisz van benne vegyesen 14-18-24mm-es is, valamint az eltérő színek jobban fel tudja kelteni a halak figyelmét bármilyen mederviszony esetén is.
  • MBAITS Balanced Hook Boilie 18-24mm 150gr Szilva Kagyló: Csalizásra alkottuk meg a Special és Fast Hybrid bojli család kis kiszerelésű változatát a Balanced Hook bojlit, mely céltudatosan a legnagyobb és legrafináltabb pontyok megfogására készített kikönnyített főzött horog csali. Könnyű szerkezete miatt nem süllyed bele az iszapba, hanem csak elterül a felszínén, így amikor a hal megpróbálja felszívni, egyből a szájában is találja. A termék jól ellenáll a fehérhalak támadásainak, ami elengedhetetlen a nagyhalas horgászatban. A Szilva Kagyló ízesítésű bojli ennek a termékcsaládnak a királya, hisz a Special M1 termék mellet ez a másik legtöbbször eredményesen használt termék. Halas alappal készül, de édes aromája és összetevői lévén egy igazán izgalmas variáció a nagyhalak számára. 
  • MBAITS Dipped Hook Boilie 18-24mm 150gr M1: Csalizásra alkottuk meg a Special és Fast Hybrid bojli család kis kiszerelésű változatát a Dipped Hook bojlit, ami egy kimagaslóan attraktív csali, amely kiválóan használható a rapid horgászatoknál, versenyeken, de segíthetnek kapásra bírni az amúgy étvágytalan pontyokat is. Mivel a csalik állandó aromában pihennek, nemcsak intenzívek, de hatékonyak is az iszapos helyeken, mivel minimalizálják a nem kívánt szagok beszivárgását a bojliba. Az M1-es fantázia nevű bojli, egy fűszeres alapú igazi nagyágyú. Összetételét tekintve minden étvágyfokozóval és vitaminnal készül, mely a pontyok számára kelendő. Horgászaink a legtöbb versenyen ezzel az ízesítéssel értek el nagy sikereket, többek között a 2021-es IBCC-n összetett 3.helyezést.
  • MBAITS Smoke Pop Up 12-18mm 60gr Ananász: A horgászat során több megoldás is kell, hogy a horgász kezében legyen. Az egyik ilyen a füstölő Smoke csali, mely a vízbe érkezés után intenzív füstölésben kezd, így a vízközt lévő halakat is a mélybe csalogatja az aromaáradat. A kis kiszerelésű dobozokban hordó és gömb formájú csali található 6-8 vagy 8-10 méretben, mely inkább a könnyűszerelékes horgászok állandó társa. A nagy kiszerelésben a nagytestű pontyok horgászainak 12-18mm méretben készítettük el. Az Ananász ízesítésű igazi ponty csemege. Mivel nagyon magas az édesség tartalma a hideg időben és folyóvizeken csábulnak el leginkább a halak erre a termékre, de minden vízterületen bátran alkalmazhatjuk. Egyszínű citromsárga gömb formákat tartalmaz.


 


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202