Sneci.hu - A pergető bot kiválasztásának íratlan aranyszabályai
Olvasási idő: csak ~3 perc

A pergető bot kiválasztásának íratlan aranyszabályai

Melyek a pergető bot választás legfontosabb szempontjai? Mi mindent érdemes figyelembe venni a célokhoz passzoló pergető bot keresésekor?

Miközben ezek a sorok íródnak, a tavakon és folyókon rablás rablást ér. Elérkezett végre a csodálatos pergető szezon. Ennek apropóján összegyűjtöttük azokat a gyakorlati szempontokat, amelyeket érdemes lehet mérlegelni pergető botot keresve.

Mindenekelőtt a pergetés célhalának figyelembe vétele a célravezető

Annál is inkább, mivel a választott pergető bot karakterisztikája alapvetően határozza meg a vontatott műcsali viselkedését. Az pedig ugyebár nem titok, hogy az eredményes pergetés kulcsa a műcsali finomra hangolt precíz kelletésében rejlik.

Márpedig más és más ingerek azok, amelyek kapásra tudják késztetni a süllőt, a csukát, a balint, vagy többek között a feketesügér egy-egy szép példányát. Az akció, no és persze a karakterisztika megválasztása is ennek tudatában javasolt.

Úgyhogy erősen javasolt a „mire akarok pergetni” kérdéssel indítani a pergető horgászbot keresést. Specifikusan állást foglalva a célként meghatározott halakról, aztán ehhez igazítani a választást. Persze itt merülhet fel az univerzális pálcák eshetősége, úgyhogy érdemes erre a témakörre is kitérni.

 

Gyors kitérő az univerzális pergető horgászbotokra

Ötletként felmerülhet az úgynevezett „mindenes”, vagyis az univerzális pergető horgászbotok beszerzése is. Elsőre nem is rossz a gondolat. Pergetőbot, amivel csukára, süllőre vagy sügérre is lehet dobálni, bányatavakon, csatornákon vagy folyóvízen is akár?

„Mindenes” pergető bot beszerzését fontolgatva nem árt előre számolni vele, hogy ez mindenképp kompromisszumokkal járó lépés. Pont, hogy a sokoldalúság jelenti ezeknek a pálcáknak a korlátait.

A mindenre (is) használható pergető botok bár többféle víztípushoz, műcsalihoz és ragadozó halhoz alkalmazhatók, de ritkán hoznak kiemelkedő eredményt. A sikeres pergetéshez szükséges kimunkált, célhalra specializált csalivezetés kevésbé valósítható meg velük. Komolyan gondolva a pergető horgászatot inkább megéri specializálni a választást.

 

Nem árt, ha a választott pergető bot összhangban van a műcsalikkal 

Próbáltunk már 5-20 grammos dobósúlyú pálcával nagy támolygó kanalakat dobálni? Netán 60-80 grammos pergető horgászbottal apró twistert? Bizony egyik mutatvány sem az igazi. Merthogy a pergető botnak passzolnia kell a műcsalihoz.

Nem is annyira típus, sokkal inkább méret és tömeg szempontjából. A kisebb twisterek, a közepes wobblerek vagy mondjuk a nagyobb körforgók ugyanis más és más karakterisztikájú és erősségű pergető botot igényelnek.

De itt nem a műcsali fajtája, hanem a mérete a lényeg. Apró twister, wobbler vagy villantó változatokhoz finomabb pergető botok passzolnak tehát. A nagyobb gumihalak, wobbler fajták és kanalak pedig a masszívabb, gerincesebb botokat igénylik. Dobásnál és vontatás közben egyaránt.

Amire szintén erősen javasolt figyelni pergető bot választásnál

Lényeges szempont a hosszúság. Bár a rövidebb 2,20-as botokkal könnyebb manőverezni a csónakban, ágak és bokrok között, a távolabbi dobásokhoz hosszabb pálcákra lehet szükség. A bot hosszát érdemes tehát összehangolni az elérendő távolsághoz.

Sokat elárul továbbá a kiszemelt pergető botról a blank minősége, a gyűrűsor típusa, a nyél vagy az orsótartó. Természetesen a márka is döntő jelentőségű lehet, hiszen a legjobb gyártók termékeiben ritkán csalódik az ember.

Ha pedig minden tényezőt sikerül felmérni, ehhez mérten célszerű keresgélni az ár szempontjából szóba jöhető darabok között. A felsorolt szempontokat mérlegelve mindenesetre kedvező eséllyel található meg az ár-érték arányt tekintve is ideális pergető bot.

Összegzés

Ha körbe néznél a webáruházunkban elérhető pergető botok között, egyszerűen csak kattints ide. Használd nyugodtan a keresést segítő szűrő funkciókat, vagy kérdezz tőlünk bátran a csatolt elérhetőségeken.

A pergetés igazi szezonja az év egyik legcsodásabb időszaka. Ilyenkor a legjobb annyi időt a vízparton tölteni, amennyit csak lehet.

 

A műcsalik kiválasztásainak tippjeiről ITT olvashatsz. 


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202