Sneci.hu - A pergetéshez szükséges eszközök
Olvasási idő: csak ~3 perc

A pergetéshez szükséges eszközök

Ahogy már korábban is írtuk nagy örömünkre a horgászat egyfajta reneszánszát éli. Egyre többen vágnak bele ebbe az életstílusba.Talán az egyik legizgalmasabb fajtája a horgászatnak a pergetés, amellyel ragadozó halakat próbálunk fogni. Ehhez azonban merőben már felszerelésre lesz szükség. Mutatjuk is a részleteket!

Egy általános felszerelés

Talán nem mondunk vele hihetetlen újdonságot, de a pecázás ott indul, hogy megfelelő felszerelést szerzünk be. Ide tartozik maga a bot, a zsinór, az orsó, a csali, és jelen esetben a pergetőtáska is.

Természetesen itt is sok függ attól, hogy mennyire szeretnék profi és drágább felszerelést, vagy egy egyszerűbb alapot. Nézzük is végig milyen lehetőségeink adódnak. Számos dolgot kell figyelembe venni, de nem lesz gond vele. Azért azt javasoljuk, hogy tájékozódj az árakról, és akkor a pénztárcádnak és az igényeidnek is megfelelő botot fogsz tudni összeállítani. Kezdjük a bottal!

Maga a bot

Mivel itt folyamatosan kézben van a bot, ezért praktikusan olyan botot érdemes választanunk, amely könnyebb. Legyél bármilyen erős több órán keresztül nem a legnehezebb bottal érdemes izmozni. :) Mi azt javasoljuk, hogy a bot anyaga ezért lehetőleg grafit legyen.

Továbbá az is kiemelten fontos, hogy megfelelően be lehessen vágni a halnak, amikor kapás van. Ezért érdemes a botok stabilitását, és gerincességét növelni amennyire lehet. Erre alkalmasak a különböző spirálkarbon, vagy boron erősítések.

Amennyiben ez meg van, akkor már csak arra figyeljünk, hogy a bot gyűrűi is megfelelőek legyenek. Az anyagának sziliciumcarbid-ot (titániummal), vagy aluminium-oxid-ot javaslunk.

Az orsó

Most, hogy meg vagyunk magával a bottal térjünk rá az orsóra! Mondani sem kell, mivel folyamatosan tekerjük az orsót, ezért kulcskérdés, hogy milyen orsó kerül fel a botra. Csakúgy, mint a bot esetében itt is nagy hangsúlyt kell fektetni az anyagra és a súlyra. Összehasonlítva az etetőkosaras horgászattal jelentős különbség van a dobások számában. Pont ezért egy klasszikus nyeletőfékes orsó hamar felmondja a szolgálatot. Erre a feladatra olyan orsó kell, amely könnyen és finoman állítható, és letapadás mentes féke van. És már át is térhetünk a zsinórra!

A zsinór

Sokkal nagyobb igénybevételnek van a zsinór is kitéve, mint egy etetőkosaras pecázás esetén. Pergetés esetén mi a körszövött fonottat ajánljuk. Nagy előnye, hogy ezzel nem olyan nehéz leakadni, és behúzni a csalit.

Ráadásul nem is nyúlik annyira, így jobban érzékelhető a csali apróbb mozgásai. Erre pedig nagy szükség van, ha nem csak időt akarunk eltölteni, hanem sikerélményeket szeretnénk. És már meg is érkeztünk a csalikhoz!

A jó csali a kulcskérdés

Ahány horgász annyi praktika van, de azért sok mindenben egyeznek a vélemények. A legjobb úgyis az lesz, hogyha kimegyünk terepre és a saját tapasztalatok alapján a saját utunkat járjuk. Csak a csalikról egy külön cikket is lehetne írni, de most röviden a lényegre térünk.

Az egyik lehetőség a twister. Sokféleképpen lehet vele pergetni, és a különböző halak máshogy reagálnak rá. Tehát egy ilyen csalival nem ugyanúgy érdemes „vadászni” egy csukára, mint egy süllőre. Mindazonáltal ezzel a csalival jók lehetünk minden ragadozó halra.

Itt van még a gumihal is. Itt figyeljünk arra, hogy megfelelő méretű legyen jig. Fontos a horog hossza, és hogy ne legyen nehéz a csali, ne kőként hulljon a fenékre. Hiszen így kevesebb az esélyünk a kapásra. Az új plasztikok kimondott előnye, hogy lassan vezethetőek, így a hal jobban meg tudja magának nézni, és szinte biztosan kapni is fog az alkalmon, és a horgon.

A körforgó villantó is nagyon népszerű a pergetők körében. Már sekély vizekben is alkalmas, és az intenzív vibrálása kimondottan figyelemfelhívó a ragadozó halak körében. Kezdőknek talán ez a legalkalmasabb csali.

Most, hogy nagyjából a végére értünk a felszerelésnek már csak egy kérdés maradt. Mikor szerzed be a saját szerelésed és vágsz bele a pörgetésbe?

 

Kép forrása: horgasz.hu


Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202