Sneci.hu - A legragyogóbb ezüstös a vízben - Garda a horgon
Olvasási idő: csak ~1 perc

A legragyogóbb ezüstös a vízben - Garda a horgon

Új kihívásokra vágysz? Új halfajokkal bővítenéd a listádat? 

Itt az ideje, hogy közelebbről is szemügyre vedd a “Balaton heringhalát”.  Ismerkedj meg a gardával és csald a horgodra! Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy hol érdemes kifejezetten gardára horgásznod és azt is, hogy milyen felszerelést, csalikat kell beszerezned a sikerhez. Élj át legendás történeteket, a garda-sztorikat minden barátod és horgásztársad ámulva hallgatja majd!

 

A legfürgébb halunk - A garda

Ha azt hitted, hogy tenger hiányában Magyarországon nélkülöznöd kell a tengeri halakat, ettől nagyobbat nem is tévedhettél volna. A garda ugyanis eredetileg vándorló halfaj, aki a telet a tengerben, míg az év többi részét édesvízben tölti, ahol szaporodik is. Azonban ha a csapatok már túl messzire eltávolodtak a tengertől, felhagynak a vándorlással és teljesen édesvízi életmódra térnek át. Így került hazánkba a Fekete-tenger vidékéről ez a csodás hal, a Tisza-tóban, a Balatonban, a Hortobágy-Berettyóban, Szamosban, Bodrogban és még rengeteg hazai vizünkben fellelheted.

Testalkata annyira jellegzetes, hogy szinte lehetetlen más fajokkal összekeverni. Teste hosszan megnyúlt, oldalról erősen lapított. Hasvonala domborúan ívelt, a háta viszont majdnem egyenes vonalú. Feje aránylag kicsi, orra rövid és hegyes, szeme nagy. Szája jellegzetesen felső állású, oldalról nézve szinte függőlegesen felfelé irányul.

 

Hol keressem a gardát?

Hazánkban a bővizű folyók, tavak dévérzónájában érdemes keresgélned. Óriási csapatokba verődik, szinte nyüzsög a víz a garda-raj körül. Ősszel különösen nagy rajokban vándorol, ilyenkor extrán nagy az esélyed arra, hogy magadhoz édesgesd.

 

Így kerítsd horogra a titokzatos halat!

A gardára leginkább a Balatonban horgásznak célzottan, de más vizeinkben is sikeres lehetsz nála. Próbálkozhatsz egy finom fenekezős szerelékkel is, de apró körforgó villantóval és műléggyel is horogra kerítheted. Nem válogatós, mindent felvesz, amit a felsőbb rétegekben talál, még a kisebb küszökre is veszélyes lehet.

 

Induljon a hal-bingó, az első pipát most a gardára teheted! A Sneci webshopjában minden szükséges felszerelést beszerezhetsz, hogy felejthetetlen garda horgászatban legyen részed!


Termékjellemző alapján keresnél?

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk! +36 1 490 0202